אופציות עובדים- הסכמי גירושין לעובדי ההייטק

כשהגירושין פוגשים את ההייטק הישראלי

בשנים האחרונות, בעקבות הצמיחה המטאורית של תעשיית ההייטק הישראלית, הפכו האופציות ויחידות המניה החסומות לחלק בלתי נפרד מחבילות התגמול של עובדי ההייטק. בעוד שמשכורות הבסיס כבר מזמן אינן מספרות את הסיפור המלא, התגמול ההוני מהווה נתח משמעותי מהפוטנציאל הכלכלי העתידי של עובדי החברה. אולם, כאשר זוג מחליט להיפרד, עולה השאלה – כיצד יש לחלק נכס שערכו טרם מומש ושלעיתים אף קשה להעריך את שוויו העתידי?

מהם למעשה אופציות של עובדים בהייטק?

אופציות לעובדים הן למעשה כלי תגמול שהוא נפוץ בתעשיית ההייטק, אשר מעניק לעובדים זכות עתידית לרכוש מניות של החברה במחיר שהינו מוגדר מראש. כך, העובדים מקבלים לא רק משכורת, אלא גם הבטחה למשהו נוסף, הנקרא אופציות. אופציה היא למעשה הבטחה שבעתיד תוכלו לרכוש מניות של החברה במחיר מיוחד ונמוך שכאמור נקבע מראש.

חשוב להבהיר כי אי אפשר לקבל את כל האופציות ביום הראשון שלכם בעבודה. לכן, קיים תהליך שנקרא תהליך הבשלה שהוא למעשה מעין תקופת המתנה לקבלת התגמול. בדרך כלל צריך לחכות שנה שלמה על מנת לקבל את החלק הראשון של האופציות ולרוב אם עוזבים לפני סיום וותק של שנה, לא מקבלים כלום. לאחר השנה הראשונה, מקבלים בכל חודש חלק קטן נוסף, כך עד לאחר כ- ארבע שנים, מקבלים את כל האופציות שהובטחו.

אופציות "שהבשילו" הכוונה לאופציות שקיבל העובד והן שלו, הסתיימה תקופת ההמתנה והרוויח אותן. אופציות "שלא הבשילו" הן אלה שעדיין צריך להמתין להן וכמובן  גם להמשיך לעבוד בחברה על מנת לקבל אותן. כמו כן, גם בנוגע לאופציות שהן כבר "שלכם", עדיין יש כללים מתי וכיצד אפשר להפוך אותן למניות וכמובן לשלם עליהן את המחיר שנקבע מראש (בתקווה שמחיר זה נמוך משווי השוק שלהן).
לקביעת פגישת ייעוץ

בין הבשלה למימוש- האתגר המשפטי

הסוגיה המשפטית של חלוקת אופציות של עובדי הייטק בגירושין מציבה אתגרים ייחודיים לא מעטים בפני בתי המשפט, בתי הדין, עורכי הדין והצדדים המתגרשים. בניגוד לנכסים מוחשיים כמו דירה או חסכונות, האופציות מהוות פוטנציאל כלכלי עתידי שכפוף לתנאי ההסכם העסקה כפוף לתנאי הסכם ההבשלה, מגבלות מימוש וכן לעיתים אף להישארות העובד בחברה. המורכבות גדלה עוד יותר כאשר חלק מהאופציות הבשילו במהלך הנישואין, בעוד אחרות צפויות להבשיל רק לאחר הפרידה של בני הזוג. השאלה המרכזית היא לא רק "כמה שוות האופציות?", אלא גם "איך מבצעים חלוקת אופציות בגירושין?, "איזה חלק מהן נחשב לרכוש משותף?".

מגמות ופתרונות בעולם המשפט

בשנים האחרונות, התפתחה פסיקה משמעותית בנושא חלוקת אופציות ותגמול הוני בגירושין. בתי המשפט ובתי הדין נדרשו לפתח מודלים ועקרונות עבור חלוקה הוגנת, תוך התחשבות במאפיינים הייחודיים של תעשיית ההייטק. בין הפתרונות שהתגבשו ניתן למצוא מנגנוני חלוקה אשר מתבססים על תקופת ההבשלה, נוסחאות לחישוב החלק היחסי שנצבר במהלך הנישואין וכן אף הסדרים המאפשרים חלוקה עתידית של התמורה בעת המימוש. יחד עם זאת, כל מקרה מציב אתגרים ייחודיים משלו, אשר מחייבים התאמת פתרונות הן למקרה הספציפי והן למציאות המשתנה של עולם ההייטק.

הרגע המכריע- מועד הקרע והשלכותיו על חלוקת האופציות

אחת השאלות המרכזיות בגירושין בגירושיי הייטק היא קביעת "מועד הקרע", כלומר הרגע בו מסתיימים יחסי השיתוף הכלכלי בין בני הזוג. קביעה זו הינה משמעותית במיוחד כאשר מדובר באופציות, שכן היא משפיעה ישירות על השאלה אילו אופציות ייחשבו כרכוש משותף ואילו לא. בדרך כלל, מועד הקרע נקבע כמועד בו הצדדים החליטו באופן סופי על פרידה או כאשר אחד מבני הזוג עזב את הבית המשותף או כאשר הוגשה בקשה ליישוב סכסוך או תביעות או מועד הגט – כל מקרה יבחן לפי נסיבותיו ושיקול הדעת וההכרעה הסופית בעניין זה נתונה לבית המשפט או לבית הדין ככל שאין הסכמה על הצדדים מהו מועד הקרע בעניינם.

עוה"ד לוסי מאיר מציינת כי ביש מקרים בהם הפער בין מועד הפרידה הפיזית לבין מועד הפרידה הכלכלית ובאופן כללי קביעת מועד הקרע – יכול להיות שווה מאות אלפי דולרים כך שקביעת מועד הקרע הינו סוגיה מאד מהותית בגירושיי היי טק ומביני עניין לא יקלו בה ראש, לעומת מקרי גירושין אחרים.

החלוקה המורכבת- בין אופציות שהבשילו לאופציות עתידיות

אופציות שהבשילו במהלך חיי הנישואין, עד למועד הקרע, ייחשבו בדרך כלל כרכוש משותף הניתן לחלוקה בין בני הזוג. הרציונל הוא שכאשר אופציות אלו נצברו בתקופת השיתוף, כך ששני בני הזוג תרמו למאמץ המשותף – בין אם בעבודה מחוץ לבית או בין אם תמיכה בבן הזוג העובד. אולם, אופציות שטרם הבשילו במועד הקרע מעוררות שאלות מורכבות יותר. הפסיקה נוטה לראות באופציות שטרם הבשילו כפוטנציאל הכנסה עתידי אשר קשור לעבודה שתתבצע לאחר הפרידה, לכן במקרים רבים לא מחשיבים אותן כרכוש משותף.

אין לראות מאמר זה כתחליף לייעוץ עם עורך דין לגירושין ובוודאי כייעוץ למקרה הספציפי שלך שכן לכל מקרה יש את הנסיבות שלו ומכאן את התשובות והפתרונות שלו, להתייעצות מהירה לחץ כאן.

 

המקרה האפור: אופציות בתהליך הבשלה

מורכבות מיוחדת קיימת במקרים של אופציות שתהליך ההבשלה שלהן החל במהלך הנישואין, אולם צפוי להסתיים לאחר מועד הקרע. במקרים אלו, בתי המשפט נוטים לאמץ גישה אשר מחשבת את החלק היחסי של תקופת הנישואין מתוך תקופת ההבשלה הכוללת.

למשל, אם זוג היה נשוי במשך שנתיים מתוך תקופת הבשלה של ארבע שנים, ייתכן כי בן הזוג שאינו עובד הייטק יהיה זכאי לחלק יחסי (במקרה זה, כמחצית) מהאופציות שיבשילו בעתיד. עם זאת, חשוב להדגיש כי כל מקרה נבחן לגופו, תוך התחשבות במכלול הנסיבות והאיזונים הכלכליים הכוללים בין בני הזוג.

תנודתיות ואי-ודאות- האתגר בהערכת שווי

אחד האתגרים המשמעותיים בגירושים של עובדי הייטק הוא שישנה תנודתיות גבוהה בשווי החברות והאופציות. בשל כך, חברת סטארט-אפ שנראית מבטיחה היום עלולה להיקלע לקשיים מחר או להפך, להכפיל את שוויה. מצב זה מקשה על קביעת שווי הוגן לצורך חלוקת הרכוש בעת פרידה. בנוסף, עובדי הייטק רבים מחליפים מקומות עבודה בתדירות גבוהה יחסית, דבר שעשוי להשפיע על זכויותיהם באופציות ועל תנאי התגמול שלהם. לכן, עבור עובדי הייטק, צריך לבנות הסכם גירושין עם עורך דין גירושין אשר ליווה וייצג מספר לא מבוטל של עובדי היי- טק הן בניהול מו"מ והן בבתי המשפט ובבתי הדין, שמכיר את כל הניואנסים השונים השווים כסף רב ללקוח/ה.

הסדרים ייחודיים ופתרונות יצירתיים של משרדנו

לאור המורכבות המיוחדת בתחום, משרדה של עורכת הדין לגירושין לוסי מאיר, פיתח הסדרים ייחודיים לגירושי הייטק. למשל, מנגנוני חלוקת רכוש אשר מבוססים על אירועי מימוש עתידיים (כמו אקזיט או הנפקה), הסכמים המשלבים תשלומים מיידים הכוללים תשלומים עתידיים מותני הצלחה או הסדרים המאפשרים לבן הזוג שאינו בהייטק להיות שותף בפוטנציאל העתידי תוך הגנה מפני סיכונים. כמו כן, חשוב במיוחד לשקול מראש תרחישים שונים ולהסדיר אותם בהסכם הגירושין, כולל מצבים של שינויי קריירה, מעבר בין חברות, או שינויים דרמטיים בשווי האופציות והמניות.

מקרה לדוגמה, דן ואשתו התגרשו בשנת 2023. דן עובד בחברת הייטק "סטארט-אפ" ובמהלך הנישואים קיבל מהחברה בה עובד, 1,000 אופציות. כאשר בכל שנה משתחררות 250 אופציות למימוש (הבשלה). בעת הגירושין, 500 האופציות שכבר הבשילו ייחשבו לרכוש משותף, ויתחלקו שווה בשווה. מבחינת 500 האופציות שלא הבשילו, אשתו של דן בנסיבות מסוימות עלולה לא להיות זכאית כלל, בנסיבות אחרות עשויה להיות זכאית לחלק יחסי, מכיוון שהן ניתנו לו בעודו היה נשוי.

מה הכי נכון עבור דן? מה הכי נכון עבור אשתו? להתייעץ, להתייעץ טרם כל מעשה ופעולה. טרם כל הסכמה והסדרה.

 

אהבתם? שתפו...

ווטסאפ
תמונה של עו"ד לוסי מאיר

עו"ד לוסי מאיר

בוגרת הפקולטה למשפטים במכללת "הקריה האקדמית אונו" ובעלת תואר ראשון במשפטים (LLB) בהצטיינות. הוסמכה לעסוק בתחום עריכת דין בשנת 2004. משרד עו"ד לוסי מאיר, המתמחה בדיני משפחה וירושה, מאופיין ביכולת מקצועית גבוהה לתכנון אסטרטגיה וליישום תכנית רב-שלבית שמבטיחה את טובת הלקוח ואת השגת מטרותיו. תשומת לב רבה ניתנת לאופיו, לרצונותיו ולציפיותיו של הלקוח מן ההליך המשפטי. כל תיק זוכה לטיפול מקצועי בהתאם לנסיבות המקרה המיוחדות. המשרד מעודכן במתרחש בעולם המשפט בכלל ובתחום דיני משפחה וירושה בפרט. חיבור למקורות מידע משפטיים מבטיח עדכונים שוטפים בתחום המשפט ובתקדימים משפטיים. כתבי הדין היוצאים מן המשרד נתמכים בפסיקה חדשנית בתחום דיני המשפחה.

הגעתם לכאן, מגיע לכם יותר!

רוצים לדעת איך מנהלים מו"מ מתוחכם ומגיעים להסכם גירושין שמשיג לך יותר?
רוצים גם אתם לדעת את הסודות ולהתגרש במינימום זמן ונזק נפשי ומקסימום שיבעות רצון?
רוצים להיות חלק בסטיסטיקה של אחוזי ההצלחה הגבוהים של משרדינו?
מוזמנים להיכנס לסדרת הסרטונים הקצרה, שתעשה לכם סדר

השאירו מייל… וישלח אלייכם במיידית


אם עדיין נותרו שאלות, דאגות, חששות אל תדאגו אצלנו כל התשובות הפתרון בידיעתנו ובידנו – בהתחייבות!

חסרים לכם נתונים? מלאו את הפרטים ונשמח לרתום את הניסיון שלנו גם עבורכם

משרדנו מתמחה בניהול מו״מ משפטי מתוחכם שנותן יותר בהליכי גירושין.

רוצה להשיג יותר ? השאירו פרטים ונחזור בהקדם

או חייגו 053-4310003