הסכם הלוואה בתוך המשפחה – המדריך המלא
במשפחות ניתנים לא פעם כספים בסכומים נכבדים, המשמשים למטרות שונות כמו תמיכה בהון העצמי לרכישת דירה, סיוע בלימודים, מימון חתונה וכדומה.
אולם, עם כל הכוונות הטובות המצב לעיתים עלול להסתבך כאשר קיימת ציפייה מצד הנותנים להחזר הכספים או כאשר זוג מתגרש והכספים שניתנו נותרים גם אצל בן הזוג השני, בניגוד לכוונה המקורית.
הכירו את חוק המתנה
חוק המתנה שנחקק בשנת 1968 הוא אחד החוקים הקצרים ביותר בספר החוקים הישראלי. החוק פורס לאורך שמונה סעיפים נושאים כגון, מהותה של מתנה, מהי התחייבות להענקת מתנה, אילו תנאים ניתן להעמיד לה, מתי ניתן לחזור ממנה ועוד. על פי החוק, בין אם מדובר במתן כסף, ויתור על חוב שניתן כהלוואה, מתן זכויות, העברת נדל"ן וכן הלאה, מתנה הינה הקניית נכס בלי כל תמורה.
עוד קובע החוק, כי במידה ומקבל המתנה לא הודיע על דחייתה בפרק זמן סביר, הרי שחלה חזקת ההסכמה או במילים פשוטות: הוא קיבל את המתנה ואין צורך בהודעה מסוימת על כך.
בנוסף, המתנה יכולה להיות ללא תנאי, או להיות מלווה בתנאים וחיובים מסוימים.
כלומר, נותן המתנה יכול להתנות את קבלתה על ידי הצד השני, בעשייה או הימנעות מעשייה מסוימת המחייבת לעתיד.
עם זאת, קיים הבדל בין התחייבות למתן מתנה בעתיד המהווה חוזה שנופל תחת תנאי החוק, לבין מתנה לאלתר שלאחר שניתנה היא למעשה הסתיימה.
על מנת להציב תנאים ניתן לערוך הסכם מתנה, המהווה חוזה משפטי תקף שבו מפורטים פרטי המתנה עצמה, החיובים והתנאים של המקבל, מועד העברת המתנה, פרטי הצד הנותן והצד המקבל וכן הלאה.
על פי רוב, כאשר מבצעים עסקת מתנה מכינים באמצעות עורך דין תצהיר של הנותן ותצהיר של המקבל, הכולל את הפרטים שתוארו לעיל ונוספים כגון, שטר עבור רישום הערת אזהרה על הזכויות של נותן המתנה, ייפוי כוח בלתי חוזר מצד הנותן וכדומה.
עוה"ד לוסי מאיר מסבירה כי בדיני משפחה, רצוי שלא להסתפק רק בתצהירים אלא ממש לערוך הסכם בין בני המשפחה הנותנים את המתנה והמקבלים את המתנה, הסכם כזה שכל מטרתו הינה שככל ויהיה פירוד או גירושין מה טיבה של המתנה, האם מתנה או הלוואה?! האם דורשים את ההחזר במקרים מסוימים, תחת תנאים מסוימים או לא?!
כל מטרת ההסכם אומרת עוה"ד מאיר, הינה למנוע שאלות משפטיות מורכבות בעת גירושין (שמעניינות רק משפטנים, עורכי דין ושופטים, אתם רוצים להמשיך בחייכם, שאלות משפטיות לא מעניינות אתכם), שאלות משפטיות אלו יכולות להפוך תהליך גירושין במקום לסיום מהיר בהסכם גירושין, להליך ארוך בבתי המשפט או בבית הדין שיידרשו לבחון מה מהות העברת הכספים בין הורים לילדיהם, בין אחים שוויתרו לאחים אחרים ועוד. חבל!. הסכם שמסדיר הכול מראש, יעשה לכם ראש שקט ויקנה לכם רוגע.
התחייבות למתנה וחזרה מהתחייבות
על פי חוק המתנה, התחייבות למתן מתנה בעתיד מחייבת מסמך כתוב, בין אם מדובר במתן זכויות במקרקעין, בהעברת סכומים כספיים בעתיד ועוד. כאמור, המסמך הכתוב להכיל תצהירים של שני הצדדים או הסכם מתנה ובלעדיו לא ניתן לאכוף את ההתחייבות. עם זאת, ישנם מצבים מסוימים שבהם למרות שקיים הסכם כתוב יכול הנותן לחזור בו מהתחייבותו.
ראשית, אם מקבל המתנה טרם שינה את מצבו (למשל ביצוע רישום זכויות שניתנו לו) וכל עוד נותן המתנה לא נתן לו ייפוי כוח בלתי חוזר.
שנית, ניתן לחזור מהתחייבות למתנה עקב התנהגות מחפירה של מקבל המתנה כלפי הנותן או כלפי בני משפחתו.
למשל, אם מקבל המתנה התנהג, לדעת הנותן ולדעת בית המשפט, באופן מחפיר כלפי הוריו ו/או אחיו או אשתו או בעלה, מותר לבטל את ההתחייבות למתן המתנה.
שלישית, במידה וחלה הרעה כלכלית משמעותית במצבו של נותן המתנה, הרי שניתן לו לחזור מהתחייבותו.
מה הקשר בין חוק המתנה לבין הלוואות בתוך המשפחה?
כידוע, אין זה נדיר שבתוך משפחות ניתנות מתנות, בעיקר כסיוע של הורים לילדיהם (אך גם ויתורים כאלו ואחרים בין אחים ובני משפחה בכלל) וחשוב לזכור שבלי חוזה הלוואה במשפחה, כל דבר מה שניתן ייחשב בתור מתנה. כזכור, לפי חוק המתנה משנת 1968, מתנה היא הקניית נכס ללא תמורה וברגע שהיא ניתנה הרי שהעניין הסתיים (מתנה לאלתר).
לכן, בני משפחה המעוניינים להבטיח כי הכספים שנתנו ליקיריהם לא ייפלו בין הכיסאות ולא ייחשבו בתור מתנה תמיד, צריכים לדאוג לקיומו של הסכם הלוואה בתוך המשפחה.
למרבה הצער, אי הכרת החוק והפרשנות המשפטית בנושא מובילים למצבים כואבים, בעיקר כאשר זוגות מתגרשים. במשרד עורכי הדין בהובלת עורכת הדין לוסי מאיר, נשמעה לא פעם התלונה הבאה: "הבן שלי מתגרש ונתתי לו הרבה כסף לקנות דירה. לא התכוונתי שיתגרשו ושהיא תישאר עם כל הכסף שחסכתי בעבודה של שנים ארוכות".
שאלה נוספת שכבר שמענו פעמים רבות: "הבת שלי קנתה דירה עם בעלה ונתתי לה מאות אלפי שקלים הון עצמי. חלפו רק שנתיים – האם כסף שייך גם לבעל?". לכך מצטרפות תלונות כמו – "אם הייתי יודע שהם יתגרשו, לא הייתי נותן!" או "אם הייתי יודעת שלא יחזור אלינו, הייתי מחייבת אותם בהסכם איתנו".
אכן, לו היה נערך חוזה הלוואה בתוך המשפחה ניתן היה לקבוע תנאים, ביטחונות, מגבלות, סנקציות, ערבים, שעבודים ואפילו פירעון מיידי של ההלוואה במקרה של גירושין. כמובן, תהיה זו זכותם של המלווים לבחור האם לנקוט בסנקציות שמאפשר להם ההסכם או שלא.
בכל מקרה, עצם הידיעה בדבר קיום ההסכם יש בה כדי למנוע מראש התנהלות בלתי רצויה מצד מקבלי ההלוואה ולהגביר את הסיכוי להחזר הכספים.
עוד נציין, כי על פי חוק בית המשפט לענייני משפחה, "בן משפחה" הוא בן זוג, ידוע בציבור, בן זוג לשעבר, בן זוג שנישואיו פקעו וכן ילדים, הורים, סבים, הורי בני הזוג, נכדים, אחים ואחיות של האדם ובן זוגו. לפיכך, סכסוכים לגבי הלוואות, כספים, נכסים, נזיקין או חוזים שנחתמו בין אנשים עם קשרים כאלו, יידונו בבית המשפט לענייני משפחה ולא בבית המשפט השלום.
מכאן, שמראש ישנה חשיבות לעריכת הסכם ההלוואה עם עורכת דין הבקיאה בדיני המשפחה וכמובן, גם לייצוג של בעלת מקצוע מנוסה בתחום במידה והדברים מגיעים לפתחו של בית המשפט.
הסכם הלוואה בתוך המשפחה כותבים עם עורכת דין
כאמור, את כתיבת הסכם ההלוואה יש לעשות באמצעות עו"ד מנוסה, היודעת כיצד לגשת אל הנושא ברוח הנכונה, ברגישות ובתבונה המסירה את אי הנעימויות. עורכת הדין לוסי מאיר, תדע להכניס את החשיבה הפרקטית והרציונאלית אל תוך הקשרים והרגשות המורכבים ובתוך כך, תדע גם להכניס את ההבנה כי ההסכם אינו רק אינטרס של המלווה, אלא גם של הלווה.
את ההסכם בונה עו"ד מאיר באופן מקצועי, מדויק ומותאם אישית ללקוח, לרבות רישום התניות נדרשות. למשל, ניתן להוסיף רישום הערת הימנעות מעשיית עסקה, רישום הערת אזהרה בטאבו או ברשם המשכונות, החזר של מלוא הכספים לאחר 5 שנים, של חלק מהכספים לאחר 10 שנות נישואין וראיית כספי ההלוואה כמתנה לאחר 15 שנות נישואין – למשל ויש עוד ועוד מקרים, תנאים וניסוחים שיתאימו לכל מקרה לגופו.
למעשה, קיימים כלים רבים להבטחת עמידתו של נותן ההלוואה או המתנה, כמו גם את טובתו של המקבל בדגש על מקרים של פירוד, גירושין ומחלוקות אחרות בתוך המשפחה.
לפרטים נוספים על מתנות והלוואת בתוך המשפחה, ולקבלת ייעוץ וליווי בעריכת הסכמים אלו, הנכם מוזמנים לפנות אל משרדנו בטלפון 053-4310003.