הסכם הלוואה בין בני משפחה ברגישות ובתבונה
כאשר אנו נוטלים הלוואה מהבנק או מגורם חוץ בנקאי, ברור לנו שצריך לחתום על הסכם המעגן את הפרטים וההתחייבויות של שני הצדדים. מאידך, כאשר כספים עוברים בין בני משפחה או בין שותפים עסקיים, נחיצותו של ההסכם לא תמיד ברורה. אז בראש ובראשונה, חשוב להבין שגם הלוואות כאלו חייבות להיות מעוגנות בהסכם אשר יש בכוחו למנוע מצבים בלתי נעימים, חיכוכים ומחלוקות, או חלילה את אי החזרת כספי ההלוואה.
ומהו הסכם הלוואה בתוך המשפחה
גם בתוך משפחות עוברים לא פעם כספים, לעיתים בצורה של מתנה שבה אין ציפייה להחזר, ולעיתים עם התניות מסוימות. חשוב להבין שללא הסכם הלוואה, או לפחות הסכם מתנה ותצהירים, הכסף שניתן ייחשב כמתנה שאין צורך להשיבה ובלא תנאים. הדוגמא הנפוצה ביותר היא של הורים המעניקים מאות אלפי שקלים לילדם כסיוע להון העצמי ברכישת דירה. ואולם כעבור מספר שנים הילד מתגרש, על הדירה מבוצע פירוק שיתוף, ובן הזוג מקבל מחצית מהדירה ולמעשה מחצית מהכסף.
אם ההורים עמלו על כספי המתנה לרכישת הדירה שנים ארוכות ועד הפנסיה?? והגירושין, מה לעשות, מתרחשים אחרי שנתיים או 4 שנים מרכישת הדירה?? לרוב מדובר במאות אם לא יותר של אלפי שקלים?? לא משנה כמה זמן חלף ממתן הכספים ועד הגירושין, כל עוד לא בוצע הסכם הלוואה או הסכם ממון או רישום כלשהוא של הכספים שניתנו, אלו כספים שיחולקו בין הצדדים בחלקים שווים הגם ששהורים התכוונו לתת רק לילדם.
אם בין אחים הועברו כספים על חשבון הירושה העתידית ודבר לא ממסומך? בעת הפטירה יכול האח להתכחש לכך? לא מוסרי אתם אומרים? לא צודק? אתם צודקים! עובדתית ובמציאות זה קורה, ויותר מידי.
על מנת להימנע מתסבוכות כאלו, שלעיתים מגיעות לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה, חשוב לערוך הסכם הלוואה עם עורכת דין המתמחה בדיני משפחה. בניגוד להסכם הלוואה בין שותפים, שיכול להיכתב על ידי כל עורך דין מסחרי המכיר את דיני החוזים, כאן צריך מגע יד מיוחד. עורכת דין לדיני משפחה, המכירה היטב את הפסיקות והחוקים הרלוונטיים, ומכירה את המכשולים שחשוב להימנע מהם, תדע לכתוב הסכם ברור המספק פתרונות ומענה לצרכיהם של שני הצדדים ולמעשה שמשרת את האינטרס של כל המשפחה.
כמו במקרה של שותפים, תפקידו של הסכם הלוואה במשפחה הוא למנוע אי נעימויות ומפח נפש, ולמעשה לאפשר את התנהלות היחסים על מי מישרין גם לאחר העברת הכספים. ובדומה להסכם הלוואה בין שותפים, גם כאן יש לציין את מכלול פרטי ההלוואה, את ההתניות והביטחונות המתאימים לגופו של מקרה. למשל, ניתן להוסיף הערת אזהרה בטאבו או ברשם המשכונות, הערת הימנעות מעשיית עסקה, התניית אי השבת הכספים בחלוף מספר מסוים של שנים, ועוד כלים המבטיחים את טובת של הצדדים בדגש על מחלוקות משפחתיות, מצבי פרידה וגירושין.
אלא שבדיני משפחה, אין די בעולם המשפט בלבד, כי אם בעורך דין מנוסה ברגש. שידע ברגישות המתבקשת להוביל את המשפחה, את בני הזוג, את ההורים שנותנים מתנה, את האחים ביניהם את הגיס, הגיסה, החמה ועוד, לחתימה על הסכם, הסכם אשר ישרת את האינטרסים של כל אחד מיחידי המשפחה ואת המשפחה כולה.
לפרטים נוספים על חתימה על הסכמי הלוואות בין בני משפחה, ברגישות ובתבונה, הנכם מוזמנים לפנות אל משרדנו בטלפון 053-4310003.