חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הערכת שווי חברה – חישוב שווי עסק

הערכת שווי חברה בהליך גירושין- דברים שחשוב לדעת

העסק שהקים אחד מבני הזוג (או שניהם) לאורך החיים המשותפים, נכנס אל תוך הגדרת הרכוש המשותף ומחולק שווה בשווה על פי חוק יחסי ממון והלכות השיתוף בעת גירושין. לשם כך יש לבצע תחשיב של שווי לעסק או לחברה וזו עשויה להיות מלאכה מורכבת, המצריכה אנשי מקצוע בעלי ידע וניסיון בתחום. בשורות הבאות יובא מידע על איך לבצע חישוב שווי עסק ועל מספר היבטים הנוגעים לחלוקתו בהליכי גירושין.

לכל עסק יש את המאפיינים הייחודיים שלו ולפיכך שיטה ותהליך חישוב השווי יהיו שונים ממקרה למקרה.

מקרה לדוגמה: חישוב שווי מסעדה

על מנת להבהיר את ההבדלים בכל הערכת שווי עסק, יובא כדוגמה ראשונה המקרה של מסעדה.

קיימת שורה ארוכה של מרכיבים המחייבים התייחסות בעת חישוב שווי של מסעדה, כגון המבנה עצמו, היכן המסעדה ממוקמת? בקניון או בחוץ? המתקנים והציוד שיש במסעדה, מכונות, מספר העובדים, כמובן הדו"חות הכספיים הרווחים וכן הלאה. אז איך מחשבים שווי עסק? אחת מהשיטות נקראת מודל DCF הלוקח בחשבון הן את הרווחים שיכול להפיק מהמסעדה רוכש חדש והן את סכומי השקעה ברכישה ובתפעול המסעדה עצמה לאורך השנים.

על מנת לבצע את התחשיב, בעל המקצוע בוחן את דוחות הרווח וההפסד של השנים האחרונות בעסק, מנתח את מצב השוק בכללותו והמתחרים הספציפיים ומוציא תחת ידיו הערכה ריאלית לפעילות המסעדה בשנים הקרובות. בין היתר מושם הדגש על תזרים המזומנים התפעולי או הנקי הצפוי של המסעדה, כאשר תזרים התקבולים והמזומנים מהוון במטרה להבהיר את המצב הכספי החזוי לאורך זמן.

במילים אחרות, במידה והמסעדה תימכר, אנו רוצים להבין מתי ניתן יהיה להחזיר את ההשקעה ומהו הרווח הצפוי לקונה. כאשר מבצעים את החישוב הזה, מתייחסים אל תזרים המזומנים של המסעדה לאורך מספר שנים לאחור ולוקחים בחשבון מגמות שונות בענף, את ייחוד המנות במסעדה, שיעור צמיחה עתידי, היבטים ספציפיים כמו חומרי גלם ייחודיים, הוותק שלה, נאמנות הלקוחות, המיקום שלה כאמור ועוד.

בסופו של דבר מבוצע שיעור היוון, המשקף את היחס שבין הרווחים השנתיים שניתן להפיק מהמסעדה ובין ההשקעה הנדרשת בה. היוון זה משקף את הכדאיות עבור משקיע פוטנציאלי ומשפיע במידה רבה על שווי המסעדה. זאת, ביחד עם שווי הנכס עצמו, הציוד, המתקנים וכיוצא בזאת.

דוגמה שנייה: הערכת שווי למרפאת שיניים

אין שיטה אחת ויחידה להערכת שווי של עסק. במרפאות שיניים, מובן שיש גם הבדל בין מרפאה קטנה בה עובד לבד אחד מבני הזוג או מרפאה שהצטרפו אליה עם השנים עוד רופאים.

באופן כללי, שני המרכיבים המשמעותיים ביותר של הערכת שווי יהיה המוניטין של המרפאה והציוד המוחשי הקיים בה.

מבחינת הציוד המוחשי, שמאי מעריך את שוויו של המבנה עצמו (במידה והנכס עליו יושב העסק הוא בבעלות ולא בשכירות) ובנוסף מעריכים את כלל הציוד כגון: מכשור רנטגן, מחשבים, ריהוט וכדומה.

לעומת זאת, מרכיב המוניטין של המרפאה הינו סבוך יותר לחישוב ומצריך רואה חשבון.

כדי לחשב את המוניטין העסקי יש להביא בחשבון את המחזור של המרפאה ואת רווחיה, תוך השוואה לרווחים המקובלים בענף. כמו כן, יש לבחון את הפוטנציאל הכלכלי של המרפאה, מתוך הנחה שאם תימכר תוכל להביא רווחים תוך המשך הפעילות הקיימת או לאור שינויים שיבוצעו בהתנהלות. בתוך מרכיב המוניטין מצוי כמובן גם מעגל הלקוחות, לרבות כמות הלקוחות והמאפיינים. למשל, האם מדובר בלקוחות מזדמנים או קבועים, האם הם מגיעים אל המקום בעקבות המלצות מפה לאוזן או עקב פרסום, האם הם מגיעים לבדיקות תקופתיות מעת לעת וכן הלאה.

מעבר לכך, בחישוב השווי יש להביא בחשבון את כוח האדם במרפאה על הידע והכישורים שלו, את העלויות הקבועות של מרפאה כמו דמי ניהול ודמי שכירות של המבנה וכן סוגי הטיפולים המבוצעים במרפאה, לקוחות פרטיים או בביטוח, נאמנות של הלקוחות לרופא עצמו, ועוד.

מלבד זאת, אל כלל ההיבטים מצטרף המוניטין האישי של הרופא, ההשכלה שרכש ויכולותיו המולדות, המשקפים את פוטנציאל ההשתכרות העתידי שלו. גם המוניטין האישי יכול להיחשב לנכס משותף או לפחות חלקו, המשפיע על אופי חלוקת הרכוש בגירושין.

חישוב שווי עסק

הערכת שווי של עוסק מורשה שהפך לחברה

בעת כתיבת שורות אלו, חזרתי מפגישה אצל אקטואר מוכר, שמנינו בתיק באמצעות בית המשפט, אני מייצגת את הצד החלש, כאשר החולשה מתבטאת אך ורק בחוסר ידע. אני אדאג להגיע לידע והמידע הדרוש. האישה, אינה מיודעת בכל עסקיה של בעלה, אך יודעת כי כשהתחתנו לפני 18 שנים היה מתווך עוסק מורשה והיום הינו בעלים של חברה בע"מ המחזיקה מספר לא מבוטל של נכסים, לרבות באמצעות עמותות, לרבות קבוצות רכישה, לרבות יחידות בחו"ל.

בעוד האקטואר סבר כי די בשיטה אחת לבחון את הערכת שווי חברה בהליך גירושין, והשיטה שבחר אכן שיטה טובה ומתאימה למקרה, שיטת DFC. ערך המוסף של משרדנו היה בכך שעד תום הפגישה הסכים אתנו האקטואר, כי במקרה הספציפי הזה, לא יהיה די רק בשיטת תזרים מזומנים. מכיוון כי מתכנן להעריך את החברה בנפרד וכן להעריך בנפרד את העוסק המורשה אשר פעיל עדיין. בנוסף מתכנן להעריך את שווי העסק בחו"ל.

בשל כך, האקטואר הסכים אתנו כאמור, כי יש הכרח, הצדקה ונכונות לעשות שילוב של 2 שיטות ולשלב בנוסף להערכת השווי על פי תזרים מזומנים, גם הערכת שווי על פי שיטת השווי הנכסים.

חשוב לציין ולהבהיר כי במשרדנו אין אנו מכינים הערכות שווי, אולם, אנחנו יודעים לקרוא הערכות שווי שמבצעים רואי חשבון. בזכות עובדה זו, יש ביכולתנו להתעקש, להשפיע ולשכנע משפטית ופיננסית בהתאם. אם לא היינו מתעקשים על הערכת שווי בדוגמה זו שתכלול שילוב של 2 השיטות הערכת השווי של רו"ח הייתה חוטאת למציאות, לקוחת המשרד הייתה מפסידה מאות ומיליוני שקלים או הייתה נדרשת להליך משפטי ארוך יותר. לכן לא וויתרנו על פגישה עם המומחה בטרם נבקש לחקור אותו בבית המשפט. בהגיענו לפגישה עם המומחה ובתוצאה לפיה יהיה שילוב של 2 שיטות בהערכת שווי, קיצרנו לה את התהליך והובלנו לקבלת התמונה הכלכלית האמיתית בתיק.

עוד כמה דברים שכדאי לדעת על חלוקת העסק בגירושין

הערכת שווי חברה או הערכת שווי עסק בהליכי גירושין היא חלק בלתי נפרד מחלוקת הרכוש בעת גירושין. חשוב לדעת כי כשרוצים למכור עסק לצד ג', תמיד יציג הבעלים תמונה "ורודה" של עסק רווחי. בגירושין, תמיד יציג הבעלים עסק "חולה".

שהחובות עולים על ההכנסות והרווחים כדי לשמור לעצמו נתח כלכלי גדול יותר ביום שאחריי ולכן חשוב שעורך הדין גירושין שמלווה אותך יבין בשיטות השונות, יבין גם בפיננסים ולא יחשוש מכך.

בנוסף, חשוב לדעת שגם אם מדובר בעסק של עצמאי (כמו רופא שיניים), אפילו אם בן/בת זוגו לא תמך במישרין בהתפתחותו המקצועית ואפילו אם העסק רשום רק על שמו של הראשון, עדיין העסק נחשב לנכס משותף. זאת מאחר ומדובר בעסק שהוקם, או לכל הפחות התפתח משמעותית, לאורך השנים בהם השניים היו נשואים.

עוד חשוב לדעת שיש הבדלים עצומים בין ניהול ההליך בחלוקת רכוש שיש בו עסק בין בית משפט לענייני משפחה לבין בית הדין הרבני וחשוב להתאים את המקרה לערכאת השיפוט שתטיב עם הלקוח/ה.

שמי לוסי מאיר, עורכת דין לדיני משפחה והבעלים של משרד עורכי דין בדיני משפחה וגירושין, עם ניסיון רב שנים ובייצוג למעלה מ-1,000 תיקי משפחה וגירושין. מתוך הבנה עמוקה של הדינמיקה המשפטית והפסיכולוגית-רגשית כאחד, בהליכי גירושין, פיתחנו את שיטה ייחודית המאפשרת להגיע להסכמי גירושין ולהימנע מעימות בבית המשפט.

אנו מנהלים את תיקי הלקוחות בגילוי רגישות והבנה לצרכים המיוחדים של כל לקוח ולקוחה תוך שמירה על האינטרסים שלהם ומשקיעים את כל הלב והנשמה. לכן, במשרדי תקבלו את המענה המשפטי והרגשי הטוב ביותר.

לפרטים נוספים ולקבלת ייעוץ, ליווי וייצוג בהליכי גירושין המערבים סכסוכי חלוקת רכוש מורכבים, צוות המשרד ואני כאן ללכת אתכם יד ביד אל תוך השינוי, צרו קשר במספר 050-9993466.

אהבתם? שתפו...

ווטסאפ
תמונה של עו"ד לוסי מאיר

עו"ד לוסי מאיר

בוגרת הפקולטה למשפטים במכללת "הקריה האקדמית אונו" ובעלת תואר ראשון במשפטים (LLB) בהצטיינות. הוסמכה לעסוק בתחום עריכת דין בשנת 2004. משרד עו"ד לוסי מאיר, המתמחה בדיני משפחה וירושה, מאופיין ביכולת מקצועית גבוהה לתכנון אסטרטגיה וליישום תכנית רב-שלבית שמבטיחה את טובת הלקוח ואת השגת מטרותיו. תשומת לב רבה ניתנת לאופיו, לרצונותיו ולציפיותיו של הלקוח מן ההליך המשפטי. כל תיק זוכה לטיפול מקצועי בהתאם לנסיבות המקרה המיוחדות. המשרד מעודכן במתרחש בעולם המשפט בכלל ובתחום דיני משפחה וירושה בפרט. חיבור למקורות מידע משפטיים מבטיח עדכונים שוטפים בתחום המשפט ובתקדימים משפטיים. כתבי הדין היוצאים מן המשרד נתמכים בפסיקה חדשנית בתחום דיני המשפחה.

הגעתם לכאן, מגיע לכם יותר!

רוצים לדעת איך מנהלים מו"מ מתוחכם ומגיעים להסכם גירושין שמשיג לך יותר?
רוצים גם אתם לדעת את הסודות ולהתגרש במינימום זמן ונזק נפשי ומקסימום שיבעות רצון?
רוצים להיות חלק בסטיסטיקה של אחוזי ההצלחה הגבוהים של משרדינו?
מוזמנים להיכנס לסדרת הסרטונים הקצרה, שתעשה לכם סדר

השאירו מייל… וישלח אלייכם במיידית


אם עדיין נותרו שאלות, דאגות, חששות אל תדאגו אצלנו כל התשובות הפתרון בידיעתנו ובידנו – בהתחייבות!

חסרים לכם נתונים? מלאו את הפרטים ונשמח לרתום את הניסיון שלנו גם עבורכם

משרדנו מתמחה בניהול מו״מ משפטי מתוחכם שנותן יותר בהליכי גירושין.

רוצה להשיג יותר ? השאירו פרטים ונחזור בהקדם

או חייגו 053-4310003