הערכת שווי לעסק בהליכי גירושין
הערכת שווי לעסק הינו מרכיב בלתי נפרד מהליכי גירושין, מאחר והעסק מהווה חלק מהרכוש המשותף של בני הזוג. בדיוק כמו שדירה היא רכוש גם עסק בין אם הוא עוסק פטור, עוסק מורשה או חברה הינו רכוש משותף שיש להתייחס אליו בכובד ראש בעת הליכי פירוד וגירושין. במילים אחרות: יש לחשב את שוויו על מנת שניתן יהיה לאזן בין כלל המשאבים (מוחשיים ובלתי מוחשיים) של בני הזוג, בהתאם לעיקרון איזון המשאבים הנובע מהלכת השיתוף ומחוק יחסי הממון.
במאמר זה, יוצג הנושא של הערכת שווי עסק, הן מהפן הפיננסי והן מהמורכבויות הכרוכות בהליכי גירושין שצריך להכיר והאינטרסים השונים של הצדדים.
כיצד מעריכים שווי של עסקים?
קיימות מספר שיטות עבור הערכת שווי עסק קטן או גדול, כאשר לכל אחת יש את המאפיינים, היתרונות והחסרונות שלה. להלן סקירה כללית של 3 השיטות הנפוצות ביותר.
1. שיטת היוון תזרים מזומנים
השיטה הנפוצה ביותר, אשר גם הוכרה על ידי בית המשפט העליון כשיטה המועדפת, עבור הערכת שווי עסק עצמאי ועד לחברה גדולה נקראת היוון תזרים מזומנים. כדי לבצע את ההערכה, בונים דוחות רווח והפסד עבור העסק למספר שנים קדימה, על ידי הסתכלות בדוחות הרווח וההפסד של אותו עסק, מספר שנים לאחור.
מדובר בדוחות המראים מהו הרווח הגולמי של העסק (הכנסות פחות עלויות ייצור), הרווח התפעולי של העסק (רווח גולמי פחות עלויות תפעול) ולבסוף, את הרווח הנקי של העסק שהוא השורה התחתונה. חשוב להדגיש כי הדוחות לשנים קדימה הם בגדר תחזיות בלבד ומושפעים מהערכות הקשורות לשוק, לביצועי עבר, לסיכונים בענף ולעוד פרמטרים רבים.
בכל מקרה, מתוך התחזית אפשר להעריך את תזרים המזומנים החזוי כרווח נקי או מבחינה תפעולית למספר שנים קדימה.
כעת, מהוונים את התזרים תוך התייחסות למקורות המימון של העסק, ההתחייבויות הכספיות שלו, הסיכון בתחום הפעילות ועוד. כלומר, יש להחליט כמה באמת שווה התזרים כאשר השורה התחתונה היא הערכת שווי העסק.
ראוי לציין כי במקרים רבים בהליכי גירושין, נתקלים לא מעט במושג מקדם היוון שחובה חובה להכיר אותו, שכן קביעה שונה ממה שאמור להיות באמת מקדם ההיוון ולמעשה קביעה שגויה של מקדם ההיוון יכול להיות הבדל של מאות אלפי שקלים בהערכת שווי העסק. תשאלו את עורך דין גירושין שלכם אם קיימת לו ההבנה והניסיון בקריאת חוות דעת של רו"ח בדבר הערכת שווי עסק.
2. עוד שיטה נפוצה לחישוב שווי עסקים, שלרוב נותנת הערכה ראשונית, נקראת שיטת המכפילים. בשיטה זו, מוצאים תחילה את מכפיל הרווח הממוצע של תחום הפעילות של העסק ומכפילים אותו ברווח של העסק.
למשל, במקרה בו משרד עוה"ד לוסי מאיר ייצג, העסק שנבחן בהליך הגירושין היה חנות נעליים משרדנו התעקש על שיטת המכפיל והצלחנו!
בתחום ההנעלה מכפיל הרווח הממוצע עמד על 4. החנות מציגה רווח של חצי מיליון שקלים, אותו מכפילים ב- 4 ולכן, לפי שיטת המכפילים השווי שלה הוא 2 מיליון שקלים. חשוב לומר כי לא בכל מקרה אפשר לנתב לשיטה הטובה ביותר עבור לקוח או לקוחת המשרד, אבל אנחנו מכירים את השיטות להוביל את הצד השני או את בית המשפט לבחינת הערכת השווי לפי השיטה הטובה ביותר עבור הלקוח/ה של המשרד😊 ןלמקסם את הנתח הכלכלי שיקבל לקוח או לקוחת המשרד.
חשוב גם לומר שבכל השיטות הקיימות להערכת שווי עסק – כדי להשיג תוצאה יותר נאמנה למציאות לא מתייחסים רק לדוח רווח והפסד של השנה האחרונה אלא לרווחים של החנות בשלוש או החמש שנים האחרונות.
3. שיטת השווי הנכסי- בשיטה זו, סוקרים את כלל הנכסים של העסק כגון הכסף בחשבון הבנק, המוצרים במלאי וערכם, הציוד והמכונות, חומרי הגלם, חובות של לקוחות, מבנה בבעלות העסק וכדומה.
מה שבודקים הוא כמה כסף יהיה ניתן לקבל במידה ומוכרים את כלל הנכסים. מהתוצאה שמתקבלת מחסירים את סך ההתחייבויות של העסק כגון הלוואות, חובות לספקים, חובות לרשויות מקומיות, התחייבויות למשכורות, דמי שכירות, ארנונה וכדומה.
למשל, אם כלל הנכסים של מסעדה שווים 2 מיליון שקל וסך ההתחייבויות שלה עומד על מיליון שקל, הרי שלפי שיטת השווי הנכסי היא שווה מיליון שקלים. יחד עם זאת, לשיטה יש כמה וכמה חסרונות המראים את אחת המורכבויות הבסיסיות בהערכת שווי לעסק, לרבות בתיקי גירושין.
למשל: בחנות "הכל בדולר" בה ייצג משרד של עו"ד מאיר, התעקשנו שכל המידוף למשל, ובחנות להדפסות, מכונת ההדפסה, כל הציוד של העסק או החברה הינו חלק מהערכת שווי העסק. צריך לשים דגש על כל פרט ופרט שלא לומר על כל שקל ושקל.
החיסרון הבולט בשיטה שלא מתייחסים לנכסים בלתי מוחשיים. לדוגמא, לא לוקחים בחשבון את המוניטין של העסק המורכב מאיכות, ייחוד המוצרים והשירות שלו, מלוגו מוכר לציבור, מידע מעמיק וייחודי שנצבר אצל העובדים ומהיבטים נוספים המביאים לקוחות והכנסות.
בנוסף, לא נלקח בחשבון גם המוניטין האישי של בעל העסק כגון השכלה, כישורים, מיומנויות, ניסיון וכן הלאה, שגם הם משפיעים על הכנסות העסק. גם המוניטין האישי והעסקי מהווים חלק מהמשאבים המשותפים לבני הזוג ולמרות שהם אינם פשוטים להערכה, יש לחשב אותם ולהוון אותם לצורך איזון שוויוני של הרכוש.
עו"ד לוסי מאיר מבהירה, פערי השתכרות בין בני זוג הינו חלק מהרכוש המשותף ויש לדאוג שיוערך שווי – לא לוותר על כך במקרים המתאימים.
מדוע חשוב לפנות לעורכת דין גירושין עם הבנה פיננסית מצוינת וניסיון עשיר?
בהערכת שווי של עסקים בהליכי גירושין קיימות מורכבויות רבות, ובהן:
- נכסים בלתי מוחשיים שאין זה פשוט להעריכם.
- הערכת השווי היא בכל מקרה הערכה בלבד ולא מדע מדויק לחלוטין.
- לצד אחד יש אינטרס להקטין את הערכת השווי בעוד שלצד השני יש אינטרס להגדילה.
- בעלי המקצוע המבצעים את הערכת השווי יכולים לשנותה לכאן ולכאן, באמצעות בחירת שיטות ומתן דגש על נתונים שונים המיטיבים עם הלקוח ששכר את שירותיהם.
- קיימות אפשרויות להסתרה של נכסים וכספים בעסק, המקטינים את שוויו. צריך להכיר אותן ובעיקר – לדעת לחשוף את ההסתרה! אל תתנו שירמו אתכם!
- הצדדים עשויים להעלות טענות שונות בפני רואה החשבון הממונה על ידי בית המשפט, ולשנות את הערכתו לכאן או לכאן.
- לסכסוכים מתמשכים סביב העסק עלולה להיות השפעה לרעה על שמו הטוב, על תפקודו השוטף, על לקוחותיו והכנסותיו, אם את/ה בעל/ת העסק כדאי למצוא פתרון מהיר.
- אין נדיר שאחד הצדדים, מנצל את אי הבנתו של הצד השני בתחום העסקי והפיננסי על מנת לצאת באיומים מרתיעים, במטרה להביא לוויתור על זכויות, חשוב שעורכת הדין שלך תבין!. אל תתנו שירמו אתכם!
לאור האמור לעיל, קיימת חשיבות רבה לפנייה אל עורכת דין בעלת הבנה פיננסית מצוינת וניסיון רב בקריאת חוות דעת שונות של רואי חשבון, אקטוארים, על פי שיטות הערכת שווי שונות ובתיקי גירושין המערבים חלוקת רכוש מורכבת.
לאורך השנים ייצגה עורכת הדין לוסי מאיר, שורה ארוכה של לקוחות "חלשים" תוך מניעת, שינוי ואף פסילת הערכות שווי מעוותות כלפי מטה, מניעת הברחת רכוש וקבלת הזכויות המגיעות בכלל הרכוש המשותף.
בנוסף, עו"ד מאיר ייצגה לקוחות בעלי עסקים וחברות תוך ניהול משא ומתן מהיר ואינטנסיבי למניעת פגיעה בפעילות העיסקית, בשותפות ככל שיש שותפים לעסק ובחברה, במוניטין העסקי והאישי, בלקוחות ובהכנסות.
כלל לקוחות המשרד זוכים לטיפול אישי וקרוב בזמינות גבוהה ולמעטפת מלאה מהפן המשפטי והפיננסי כאחד. זאת, על ידי עורכת דין מאיר וצוות משרה הדואגים להתמקצע בהשתלמויות עומק פיננסיות. משרדנו בעל בקיאות מצוינת בהערכות שווי ובנושאים כלכליים, ובמקרים הנדרשים לכך עובדים בשיתוף פעולה עם אנשי מקצוע נוספים בהם רואי חשבון, אקטוארים, יועצי מס ועוד.
לפרטים נוספים ולקבלת ייעוץ, ליווי וייצוג בהליכי גירושין המערבים סכסוכי חלוקת רכוש מורכבים, הנכם מוזמנים לפנות אל המשרד בטלפון 053-4310003.