הפחתת מזונות – קורונה – איפה הם נפגשים?

בימים אלו, כשאנו נמצאים בהסגר על מנת להיאבק בנגיף הקורונה שהתפשט באזורנו, עולות לא פעם השאלות של אבות, אשר אינם יכולים לעבוד או שסף ההכנסה שלהם פחת משמעותית בגלל הסגר. מה הדין לגבי מזונות? האם עליהם לשאת במזונות? האם עליהם להפחית את שיעור המזונות? כיצד ניתן לעשות זאת, אם בכלל? מכאן, במאמר זה, נעסוק בשאלה כיצד ניתן להפחית מזונות, ובפרט האם עתה, כאשר אזרחי ישראל נמצאים בהסגר ופרנסתם נפגעה, האם יש בכך עילה לצורך הפחתת מזונות.

כל זאת, נעשה לידיעתכן/ם ונוחיותכן/ם, הגולשות והגולשים. נבהיר כי המאמר שלהלן הוא מאמר כללי בלבד, ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי ספציפי.

מזונות ילדים – מה הדין?

בישראל, דיני המזונות נקבעים על פי הדין הדתי–אישי שחל על בני הזוג, ההורים. מזונות, מכוח הדין העברי–דתי, הם בעצם סל או קצבה כספית חודשית, שמשולמת על ידי האב, לטובת האם, על מנת להבטיח את כלכלת הילדים המשותפים שלהם. קיימת הפרדה וחלוקה במזונות, בהתאם לגיל הילדים. ילדים עד גיל 6 זכאים למזונות מ"דין חובה", דהיינו – למזונות ללא כל קשר ליכולת הכלכלית של האב. מזונות מדין חובה הם מזונות שכוללים את כל צרכי הכלכלה של הקטין והם חלים על האב בלד. ילדים לאחר גיל 6 שנים – חלה מהפכה בשנתיים האחרונות, בעקבות בע"מ 919/15 פסיקת בית המשפט העליון, ולפיה מזונות ייפסקו בהתאם לזמני השהות של כל הורה עם ילדיו (כמה זמן נמצא כל הורה עם ילדיו ובמובן של התחשבות בהוצאות של כל הורה על הילדים בזמן שהם אצלם), לפי יחס הכנסות של ההורים (כלומר החובה אינה על האב בלבד עוד ומתייחסים גם להכנסת האם) ולפי כמובן צרכי הילדים בפועל.

מזונות אישה:

מזונות לא משולמים רק לטובת ילדים: ישנם מקרים שבהם גם אישה יכולה להיות זכאית למזונותיה. המקרים הללו בדרך כלל באים לידי ביטוי בסיטואציות שבהן לאישה יש תלות כלכלית בבעלה, ועתה, לקראת גירושין, יש צורך להבטיח את התקיימותה הכלכלית. עם זאת, חשוב להעיר כי מזונות אישה, להבדיל ממ, משולמים עד למתן הגט ישנם גם מזונות אזרחיים שנפסקים לאישה ויכולים להימשך גם אחרי מתן הגט. עוד חשוב להעיר כי מזונות אישה נפסקים לפי רמת החיים לה הורגלה בעוד שמזונות ילדים משולמים לפחות עד סיום השירות הצבאי ועל פי צרכיהם. מכיוון שמזונות אישה, הסכום יכול להיות גבוה משמעותית ממזונות ילדים חשוב להכיר גם בכך ונכון להזכיר במאמר זה כי ישנם גם בעלים לשעבר שמבקשים הפחתה גם במזונות אלו.

הפחתת מזונות – האומנם אפשרי אחרי שפסקו לי מזונות להפחית?

התשובה חיובית. ניתן להפחית מזונות, אך התנאים לכך אינם פשוטים. נסביר: בית המשפט לענייני משפחה, מחויב לראות את טובת הקטין, ואת זכותו להתקיים בכבוד, בית המשפט כבר פסק והכריע במזונות הילדים וכעת כשתובעים הפחתת מזונות למעשה מעבר לכך שמדובר ב"הטרדת" המערכת פעם נוספת על אותה משפחה, מדובר למעשה בדרישה מבית המשפט לפתוח מחדש את ההכרעה שנתן או ההסכם שאישר ולדון מחדש במעשה שהוא השופט או השופטת עשו, דנו וקבעו. לכן, לא בקלות יאפשרו לאב להפחית את שיעור המזונות ועליו לעבור מְשׂוּכָה נוספת והיא – הוכחת שינוי נסיבות מהותי.

מנגד, אין ולא ניתן להתעלם ממקרים חריגים או מקרים בהם קיים שינוי נסיבות מהותי למשל אב נעדר יכולת כלכלית, בין אם בשל אירוע חיצוני קיצוני, או חלילה מחלה שלא מאפשרת לו להתפרנס בכבוד או פיטורין או הרעת תנאים בעבודה ובשכר ועוד ועוד, הרי שאז ייתכן וערכאה שיפוטית תיעתר לבקשה להפחתת מזונות.

הדרך לשם אינה פשוטה, וחשוב מאוד להיעזר בעורך דין גירושין בעל ניסיון, על מנת שזה ייצג את מבקש הפחתת המזונות.

קורונה – האם מהווה עילה להפחתת מזונות?

הנושא של התפשטות נגיף הקורונה הוא חדש ונקווה כמובן שלא יישאר עמנו עוד זמן רב. מנגד, אין ספק כי רבים סובלים מקשיי פרנסה – בלשון המעטה, עקב התפשטות הנגיף וסגירת עסקים רבים. ללמדנו, כי אירוע חיצוני, שפוגע משמעותית ביכולת האב להתפרנס בכבוד, בהחלט מהווה עילה לעתור להפחתת מזונות. שיקול נוסף שיש לקחת בחשבון, שהוא דווקא לטובת מבקש הפחתת המזונות, הוא העובדה שגם קטינים שוהים עתה בבתיהם, ופחות הולכים לחוגים, אירועים וכיו"ב, כך שהצריכה הכלכלית והשוטפת יורדת.

עורכת הדין לוסי מאיר סבורה כי שינוי הנסיבות המהותי שאנחנו נדרשים אליו בתביעות להפחתת מזונות זה – הקורונה – שגרמה ל למעלה ממיליון אזרחי מדינת ישראל להיות בחל"ת וחלקם ככל הנראה גם לא ישוב לאותו מקום עבודה. אלא שמשום שהולכת להיות הצפה של בתי המשפט לענייני משפחה בתביעות של הפחתת מזונות בגין הקורונה, נראה כי יהיה על אותו אב להציג ירידה דרסטית בהכנסות. אב שיציג ירידה דרסטית בהכנסות לא רק בהווה כי אם גם נזקים עתידים שהקורונה יצרה בעסק שלו או ביכולת שלו למצוא מקום עבודה או ביכולת שלו להשתכר כמקודם, יצליח יותר מאחרים בתביעה להפחתת מזונות.

עורכת הדין לוסי מאיר סבורה כי זו חובה לכל הפחות להסכים על הפחתת מזונות באופן זמני או לפעול ולדרוש הפחתת מזונות באופן זמני, כלומר אף אחד לא קבע כי הפחתת מזונות חייבת להיות קבועה, היא יכולה גם להיות זמנית ואם כך ייעשו בתי המשפט הרי שהם יתאימו עצמם למציאות שבה אנו חיים, למציאות תחת הקורונה, שאין ולא ניתן להתעלם ממנה בהמון מובנים בחיים וכך גם לא ניתן להתעלם ממנה ומהשלכותיה על תחום מזונות ילדים.

הפסקתי לשלם מזונות – מבלי לתבוע הפחתת מזונות – מה הדין?

ככל שיש פסק דין או ככל שיש הסכם שניתן לו תוקף של פסק דין – על האדם שמחויב במזונות להמשיך ולשאת במזונות, גם בתקופת הקורונה אחרת מדובר בהפרת פסק דין, ביזיון בית משפט וכו'. לכן לא מומלץ לעשות זאת בצורה שרירותית.

אם לא שכנענו אותך עד כה שלא רצוי להפסיק לשלם מזונות מבלי לקבל לכך הסכמה או אישור משפטי נסביר עוד כי אי תשלום מזונות, עשוי לגרור סנקציות כספיות – תוגש תביעה על הפרת הסכם או פסק הדין, תוגש תביעה לאכיפת ההסכם או פסק הדין, תוגש תביעה נגדך על ביזיון בית משפט והתוצאה של כל התביעות הללו זה סנקציה כספית בנוסף לסכום המזונות!! גם גבייה על ידי ההוצאה לפועל – יכול שתעשה שאז תהיה חשוף גם לעיקולים לרבות עיקול של נכסים ולא רק משכורת או הכנסה, ואפשר אף להגיע למצב של כליאה.

לפני מעשה – התייעץ איתנו. משרדה של עוה"ד לוסי מאיר באמצעותה ובאמצעות צוות משרדה לאורך הקורונה הצליח להביא את לקוחותיו להסכמות זמניות של תקופת הקורונה, גם במקרים של הפחתת מזונות. רצוי וכדאי להפחית או להפסיק את תשלום המזונות בתקופת הקורונה – כאשר הדבר נעשה בהסכמה!! ואם אין הסכמה – רצוי וכדאי להפחית או להפסיק את תשלום המזונות רק במקביל עם פנייה לבית המשפט לענייני משפחה. ניתן בהחלט להגיש לבית המשפט בקשה ודרישה להפחחת מזונות זמנית לקבל החלטה המאשרת זאת ואז לא לשאת באותו סכום מזונות מבלי כל הסיכונים והנזקים שפרטנו קודם שיכולים בהחלט לקרות אם מפסיקים לשלם מזונות שרירותית.

בכל מקרה, ההמלצה שלנו היא להיעזר בעורך דין דיני משפחה מיומן, מנוסה, עם צוות משרדי כזה שיוכל להוביל להסכמות חדשות התואמות את תקופת הקורונה ולמזער נזקים בתקופה זו או לפעול במרץ מול בית המשפט לענייני משפחה להפחתת מזונות תחילה זמנית ומהירה לתקופת הקורונה ולאחר מכן במקרים המתאימים להפחתה קבועה.

יש דרך לעזור לכם בתקופת הקורונה.

אהבתם? שתפו...

ווטסאפ
תמונה של עו"ד לוסי מאיר

עו"ד לוסי מאיר

בוגרת הפקולטה למשפטים במכללת "הקריה האקדמית אונו" ובעלת תואר ראשון במשפטים (LLB) בהצטיינות. הוסמכה לעסוק בתחום עריכת דין בשנת 2004. משרד עו"ד לוסי מאיר, המתמחה בדיני משפחה וירושה, מאופיין ביכולת מקצועית גבוהה לתכנון אסטרטגיה וליישום תכנית רב-שלבית שמבטיחה את טובת הלקוח ואת השגת מטרותיו. תשומת לב רבה ניתנת לאופיו, לרצונותיו ולציפיותיו של הלקוח מן ההליך המשפטי. כל תיק זוכה לטיפול מקצועי בהתאם לנסיבות המקרה המיוחדות. המשרד מעודכן במתרחש בעולם המשפט בכלל ובתחום דיני משפחה וירושה בפרט. חיבור למקורות מידע משפטיים מבטיח עדכונים שוטפים בתחום המשפט ובתקדימים משפטיים. כתבי הדין היוצאים מן המשרד נתמכים בפסיקה חדשנית בתחום דיני המשפחה.

הגעתם לכאן, מגיע לכם יותר!

רוצים לדעת איך מנהלים מו"מ מתוחכם ומגיעים להסכם גירושין שמשיג לך יותר?
רוצים גם אתם לדעת את הסודות ולהתגרש במינימום זמן ונזק נפשי ומקסימום שיבעות רצון?
רוצים להיות חלק בסטיסטיקה של אחוזי ההצלחה הגבוהים של משרדינו?
מוזמנים להיכנס לסדרת הסרטונים הקצרה, שתעשה לכם סדר

השאירו מייל… וישלח אלייכם במיידית


אם עדיין נותרו שאלות, דאגות, חששות אל תדאגו אצלנו כל התשובות הפתרון בידיעתנו ובידנו – בהתחייבות!

חסרים לכם נתונים? מלאו את הפרטים ונשמח לרתום את הניסיון שלנו גם עבורכם

משרדנו מתמחה בניהול מו״מ משפטי מתוחכם שנותן יותר בהליכי גירושין.

רוצה להשיג יותר ? השאירו פרטים ונחזור בהקדם

או חייגו 053-4310003