האתגר שבחלוקת נכסים דיגיטליים
בעידן המודרני, חלוקת רכוש בעת הגירושין הופכת למורכבת יותר מאי פעם. לצד נכסים כמו דירה, רכב וחסכונות, ניצבת כיום מציאות חדשה של תחום נכסים דיגיטליים, ממטבעות קריפטו ועד תיקי השקעות מגוונים בשוק ההון. האתגר אשר טמון בחלוקת נכסים אלה נעוץ לא רק בתנודתיות הגבוהה של ערכם, אלא גם במורכבות הטכנית של זיהויים, הערכתם והעברתם בין הצדדים.
דירה או רכב הם נכסים אשר ניתנים להערכה יחסית פשוטה, אולם חלוקת מטבעות דיגיטליים בגירושין, מניות וניירות ערך מציבה אתגרים ייחודיים בפני בני הזוג ועורכי דינם. השאלות המתעוררות הן רבות, כמו כיצד יש להעריך את שווי הנכסים הדיגיטליים? באיזו נקודת זמן יש לקבוע את ערכם? האם יש צורך להתחשב בתנודתיות העתידית? וכן כיצד מבטיחים שקיפות מלאה בין הצדדים?
המציאות העכשווית מלמדת שזוגות רבים מגלים בשלב הגירושין כי חלק ניכר מהונם המשותף מושקע בנכסים דיגיטליים, כאשר לעיתים רק אחד מבני הזוג מכיר ומבין את טיבם. מצב זה מחייב התייחסות מקצועית ומעמיקה, אשר כוללת לא רק הבנה משפטית של דיני המשפחה, אלא גם היכרות מעמיקה עם עולם ההשקעות הדיגיטלי והמסורתי, זאת על מנת לבצע הסכם גירושין הוגן ובר-ביצוע, הכולל הסכם חלוקת מטבעות דיגיטליים.
סוגיות משפטיות ייחודיות בחלוקת נכסים דיגיטליים בגירושין
המועד הקובע להערכת שווי הנכסים הדיגיטליים
קביעת המועד הקובע על מנת להעריך שווי נכסים דיגיטליים מהווה אתגר משפטי מורכב, במיוחד לאור התנודתיות הקיצונית המאפיינת שוק זה. בעוד שבנכסים מסורתיים כמו דירה או רכב, השווי הוא יחסית יציב ומתעדכן באופן הדרגתי, הרי שערכם של מטבעות דיגיטליים עשוי להשתנות באופן דרמטי תוך ימים ספורים.
לכן, בתי המשפט או בתי הדין הרבניים נדרשים להכריע האם לקבוע את השווי לפי מועד הקרע שיכול ויהיה מועד הגשת התביעה, או מועד פירוד הצדדים, או מועד הפרדה רכושית או מועד הגט או מועד חתימת ההסכם. ההתייחסות הינה למספר נקודות זמן שונות, תוך שקלול ממוצעים ומגמות, על מנת להגיע לחלוקה הוגנת להבדיל ממקפחת. בנוסף, חשוב לקחת בחשבון פעולות מסחר שבוצעו בנכסים אלה במהלך תקופת ההליכים המשפטיים האם יש בהם משום ניסיון להברחה למשל וכן את סוגיות המיסוי.
סוגיית המסחר בנכסים דיגיטליים במהלך ההליך
לרוב, במהלך הליך גירושין עולה השאלה כיצד ראוי להתייחס למסחר שוטף בנכסים דיגיטליים. מצד אחד, הקפאת המסחר עלולה לגרום להפסד הזדמנויות ולפגיעה בערך הנכסים. מצד שני, המשך מסחר שאינו תחת פיקוח עלול ליצור חוסר איזון וכן חשש להברחת נכסים.
לאור זאת, בתי המשפט נדרשים לקבוע כללים ברורים לגבי המשך ניהול הנכסים הדיגיטליים בזמן ההליך המשפטי, כולל מנגנוני פיקוח ודיווח. לעיתים אף נדרש מינוי כונס נכסים או מנהל מיוחד שיפקח על הפעילות בנכסים אלה או לחלופין קביעת מנגנון הסכמות מוסכם בין הצדדים לגבי פעולות מסחר משמעותיות.
איך מחלקים את המטבעות והרווחים שנצברו במהלך הנישואין במועד הקרע בגירושין?
ראשית, יש להעריך את השווי במועד הפירוד
ערך מטבעות דיגיטליים משתנה באופן קיצוני, ולכן יש להחליט האם להסתמך על ערך במועד מסוים או לחלק את הנכס עצמו.
לאחר מכן נותרה הבחירה בין שתי גישות:
- חלוקה פיזית של המטבעות: מעבירים מחצית מהמטבעות לצד השני דרך עסקה פשוטה כאשר הצד השני פותח ארנק משל עצמו.
- שווי כספי: אחד הצדדים מוכר את המטבעות, ומשתמש בערך המתקבל לחלוקה שוויונית או מעביר את השווי הכספי של מחצית הצד השני מכספים או רכוש אחר שיש לצד שצריך להעביר לצד השני את השווי הכספי של מחצית המטבעות.
ומה קורה עם רווחים שנצברו במטבעות הדיגיטליים לאחר הפירוד?
כאמור, סוגיית חלוקת הרווחים שנצברו לאחר מועד הקרע מעלה שאלות משפטיות מורכבות. כאשר אחד מבני הזוג ממשיך לסחור בנכסים דיגיטליים לאחר הפרידה, עולה השאלה האם הרווחים (או ההפסדים) שנוצרו מפעילות זו שייכים לשני בני הזוג או רק לבן הזוג שביצע את הפעולות.
המערכת המשפטית נדרשת לבחון האם הרווחים הקיימים נובעים מהשקעה ראשונית משותפת, האם הם פרי מאמץ אישי של אחד מבני הזוג וכן מהי נקודת האיזון הראויה ביותר בין זכויות הצדדים. כמו כן, יש להתייחס לשאלת האחריות על הפסדים אשר נגרמו כתוצאה ממסחר לאחר הפירוד.
המלצות מקצועיות לטיפול בחלוקת נכסים דיגיטליים בגירושין
חשיבות שיתוף הפעולה עם מומחי קריפטו
שיתוף פעולה עם מומחה קריפטו הינו קריטי בהליך הגירושין, בפרט כאשר מדובר בתיק השקעות מורכב. מומחה בתחום יכול לא רק להעריך את שווי הנכסים הדיגיטליים, אלא גם לזהות ארנקים נסתרים, לעקוב אחר העברות של מטבעות דיגיטליים, כך למעשה, יכול להבטיח שקיפות מלאה בתהליך החלוקה. בנוסף, המומחה יכול לסייע בתכנון אסטרטגיית מימוש וחלוקה באופן שימזער את החבות במס.
תפקיד רואה החשבון בהליך
רואה חשבון אשר מתמחה בנכסים דיגיטליים הוא חיוני לתהליך, שכן הוא מביא הבנה עמוקה של ההיבטים החשבונאיים והמיסויים. תפקידו כולל ניתוח של תנועות כספים, הערכת שווי כוללת של תיק ההשקעות וכן ייעוץ לגבי השלכות המס של חלוקת הנכסים. כמו כן, רואה החשבון יכול גם לסייע בתכנון אסטרטגיית מימוש שתמזער את החבות במס ותמקסם את התועלת לשני הצדדים.
מינוי מומחה מטעם בית המשפט או בית הדין הרבני
במקרים של חוסר הסכמה משמעותי בין הצדדים או כאשר קיים חשש להעלמת נכסים, מינוי מומחה מטעם בית המשפט הוא צעד חיוני. המומחה, המהווה גורם אובייקטיבי, יכול לבצע הערכת שווי מקצועית ובלתי תלויה, לבחון את כלל הנכסים הדיגיטליים ולהציע מתווה חלוקה הוגן.
היערכות נכונה לקראת ההליך
היערכות מוקדמת היא קריטית על מנת להצליח בתהליך הגירושין הכולל חלוקת מטבעות דיגיטליים. מומלץ לאסוף ולתעד את כל המידע הרלוונטי, כולל דו"חות מסחר, תדפיסי חשבון, מפתחות לארנקים דיגיטליים ורשימת כל ההשקעות הקיימות. כמו כן, יש לשמור תיעוד של כל הפעולות אשר בוצעו בנכסים הדיגיטליים, כולל העברות, המרות ומכירות. בנוסף, מומלץ להכין תכנית פעולה מסודרת הכוללת אבני דרך והערכת זמנים לתהליך החלוקה.
במרבית המקרים, ממליצה עורכת הדין לוסי מאיר, לבקש צו מניעה שיפוטי, אין בו בהכרח פתיחת מאבק משפטי אלא שמירה והגנה על הצד שאין לו ידע או שליטה על המטבעות הדיגיטליים שיש לבני הזוג ושמירה על כך שלא תבוצע העלמה או הברחת רכוש משותף. אחרי הגנה זו באמצעות צו מניעה שאינו מאפשר פעולות במהלך הליך הפירוד שמקטינות את חלקו של מי מהצדדים ברכוש המשותף, אז אפשר בראש שקט לנהל מו"מ ולהגיע להסכם גירושין.
תרחישים דיגיטליים
כאשר מדברים על נישת חלוקת מטבעות דיגיטליים, מומלץ לבצע הערכת שווי עדכנית של תיק המטבעות הדיגיטליים על ידי מומחה בתחום, זאת בהתחשב בתנודתיות השוק. כמו כן, ניתן לחלק את המטבעות עצמם או את שווים הכספי בהתאם ליחס המוסכם (50-50 או אחר). כאמור, ראוי להתייחס לסוגיית המיסוי בעת המימוש. לבסוף, ככל שהוחלט על חלוקת המטבעות (ולא שווי כספי) יש לוודא כי בוצעה העברה בטוחה של המטבעות לארנקים דיגיטליים נפרדים.
ההמלצות המצוינות לעיל מתבססות על תיעוד מדויק של כלל הנכסים הדיגיטליים והפיננסיים, שימוש במומחים לתחום קריפטו ושוק ההון להערכות שווי, הסכמה על מועד קרע לביצוע ההערכה והחלוקה, קביעת מנגנון ליישוב מחלוקות עתידיות והתייחסות להיבטי המס בהסכם הגירושין.
דוגמה מעשית:
בני זוג השקיעו במשותף 200,000 ש"ח בביטקוין ואת'ריום במשך 5 שנות נישואין.
בעת הגירושין שווי התיק עלה ל-500,000 ש"ח.
אתגרים לצלוח:
- מהו מועד הקרע
- האם הרווחים הם משותפים
- איך מבצעים את החלוקה
- מיסוי ועמלות
הפתרון שיש לשאוף אליו הינו ביצוע הערכת שווי מדויקת בנקודת זמן מוסכמת, כלומר הסכמה על מועד הקרע או קביעה שיפוטית מהו מועד הקרע.
לאחר מכן אופן החלוקה, 50-50 או כל יחס אחר.
הבעל יוכל להעביר מחצית מהמטבעות לארנק דיגיטלי חדש שתיפתח האישה.
או שווי המטבעות מכספים אחרים שיש לו או לבני הזוג, מה שנקרא איזון רכוש.
על ההסכם לכלול סוגיות מיסוי או עמלות וכך שכל צד אחראי למיסוי העתידי על חלקו, כולל קבלת גישה בלעדית לארנק שלו עם מפתחות פרטיים.
חשיבות ייעוץ משפטי מקצועי
בעידן הדיגיטלי המורכב, ניהול נכון של אופן חלוקת נכסים דיגיטליים בעת גירושין מחייב ליווי צמוד של עורך דין המתמחה בתחום, רצוי כמה שיותר מוקדם לתכנון נכון. מומחיות זו חשובה על מנת להבטיח תיעוד מדויק ומקיף של כלל הנכסים, הגנה מפני פעולות במהלך ההליך שיכולות להקטין את חלקו של צד או הגנה מפני פעולות מסוכנות מיותרות של צד, קביעת מועד קובע לביצוע הערכות שווי, ובחירת מעריכים מקצועיים המכירים את השוק הדיגיטלי המתפתח. עורך דין מיומן יסייע לכם לגבש וליישם הסכמות אולם רק תחת ידיעה של התמונה הכלכלית המלאה והנכונה והכול תוך התחשבות במורכבות הטכנולוגית וכן בתנודתיות האופיינית לשווי נכסים דיגיטליים. ליווי משפטי מקצועי יבטיח לכם שההסכם לא יקפח את זכויותיכם, יגן עליכם מפני צווים ו/או השקעות מסוכנות ו/או הברחות וכן שההסכם יהיה בר-אכיפה.
שמי לוסי מאיר, עורכת דין לענייני גירושין, עם ניסיון רב שנים ובייצוג למעלה מ-1,000 תיקי משפחה וגירושין. המטבעות הדיגיטליים נכנסו לעולם הגירושין בשנים האחרונות ורק עורך דין גירושין שליווה אנשים עם רכוש מסוג זה מכיר את כל הניואנסים הקטנים והגדולים החשובים בכדי להוביל את הלקוח או הלקוחה להסכם או הכרעה שיפוטית צודקת ושיש בה חלוקת רכוש הוגנת, מדוייקת וראויה.
צוות המשרד ואני כאן ללכת אתכם יד ביד אל תוך השינוי, צרו קשר במספר 053-4310003.