פטירתו של גדול המלחינים בישראל, נחום היימן ז"ל, מעלה שאלות משפטיות חשובות בדיני הירושה
המלחין נחום (נחצ'ה) היימן נפטר בהיותו בגיל 82, היימן היה מגדולי מלחיני ישראל. הוא הוציא מעל ל–40 אלבומים והלחין מעל ל–1,000 שירים, היימן נודע גם כמנצח, מפיק ומעבד מוזיקלי.
היימן הותיר אחריו 2 בנות ואישה, עמה חי בפירוד אולם לא התגרש ממנה כדין ולכך יש משמעות בעת דנים בירושתו של אדם.
כעולה מפרסומים הרי שבשנת 2010 היימן נפרד מאשתו בכפוף להסכם בו הוסכם כי כל התגמולים המגיעים להיימן מאקו"ם, תמלוגים המגיעים על שירים שהלחין, יתחלקו בינו ובין אשתו בחלקים שווים וזאת למשך 15 שנים.
בתום 15 השנים, כך נקבע על פי הפרסומים, התמלוגים יעברו אליו או אל יורשיו.
מי הם יורשיו של אדם בסיטואציה בו הינו חי בנפרד מאשתו, ממנה לא התגרש כדין?
- אם אדם – המנוח הותיר אחריו צוואה, הירושה נקראת ירושה על פי צוואה, היורשים הם האנשים, או הגופים המופיעים בצוואה, וחלוקת העיזבון מתבצעת על פי החלוקה בצוואה ועל פי מה שנכתב בצוואה.
- במקרה שאין צוואה, הירושה נקראת ירושה על פי דין, והיורשים הם קרוביו של הנפטר – בני זוג (הקרוב היחידי שאינו קרוב בקשר דם), הורים, צאצאים, או קרובי משפחה אחרים, על פי סדר הירושה.
מכאן ניתן להבין כי במקרה שלא הותיר אחריו היימן צוואה, הרי שאשתו בנפרד, ועל אף שהפירוד הוא ארוך וברור כי אין ביניהם מערכת זוגית, הרי שעל פי חוק הירושה, תהיה אשתו בנפרד עדיין יורשת ורק משום שהגירושין, טקס הגט, לא בוצע בפועל.
במקרה כזה האישה בנפרד זכאית למחצית מכלל רכושו של המנוח ובמחצית השנייה יזכו ילדיו של המנוח.
יכול שהסיטואציה הזו מעלה תחושת בטן קשה, חוסר צדק שהרי מדובר בפירוד ממושך אולם על פי "החוק היבש" גם אישה בפירוד ממושך נותרת יורשת על פי דין ולעיתים די בסיטואציה כזו כדי "להוליד" סכסוך ירושה בין הילדים לאישה השנייה או השלישית, בהעדר צוואה מנוסחת כראוי הקובעת אחרת…
לו הייתה ידועה בציבור? האם אז הידועה בציבור תזכה בירושה או שמא האישה בנפרד?
נניח שלהיימן הייתה ידועה בציבור, איתה חיי מאז הפירוד מאשתו החוקית, הרי שעל פי חוק הירושה – עדיין היורשת תהיה האישה בנפרד (ממנה לא התגרש בפועל מעולם) ולא הידועה בציבור!
סעיף 55 לחוק הירושה התשכ"ה – 1965, תחת הכותרת "מעין צוואה", מצויה ההתייחסות לנושא ידועים בציבור:
"איש ואישה החיים חיי משפחה במשק בית משותף אך אינם נשואים זה לזה ומת אחד מהם ובשעת מותו אף אחד מהם לא היה נשוי לאדם אחר, רואים את הנשאר בחיים כאילו המוריש שציווה לו מה שהנשאר בחיים היה מקבל בירושה על פי דין אילו היו נשואים זה לזה, והוא כשאין הוראה אחרת, מפורשת או משתמעת בצוואה שהשאיר המוריש".
כלומר, הזכות לרשת של ידוע/ה בציבור תתקיים רק כאשר ימומשו שלושה יסודות:
- הם חיו חיי משפחה
- במשק בית משותף
- ובשעת מותו של אחד לא היה השני נשוי לאדם אחר
לפיכך היה וישנה ידועה בציבור, אבל בזמן זה המנוח היה נשוי לאישה אחרת, אף אם חיי מאשתו החוקית בפירוד מוחלט ורק משום שעדיין לא התגרש כדין – הרי שהיורשת תהיה האישה בנפרד/החוקית ולא הידועה בציבור!
והרי לך סכסוך ירושה נוסף בו הידועה בציבור עשויה בהחלט לדרוש עשיית צדק ואף לנסות ולהגיש תביעה למזונות אישה מן העיזבון לכל הפחות והכל בגין תחושת הבטן הקשה שנוצרת בהעדר צוואה מנוסחת כראוי ומשכך חל חוק הירושה.
יש לציין כי אף במקרה שנערך הסכם ממון עם הידועה בציבור אין בכך די! הסכם ממון אינו מהווה בשום אופן תחליף לצוואה. ועל כן קיימת חשיבות יתרה בעריכת צוואה מנוסחת כראוי במקרים כגון אלו של פרק ב', אישה שנייה או שלישית בטח ובטח כאשר אדם חי בנפרד מאשתו החוקית ומעולם לא התגרש ממנה, בטח ובטח שישנם ילדים מנישואים שונים…
מזונות אישה מן העיזבון או אכיפת הסכם לחלוקת תמלוגים?
אם נחזור לרגע להסכם של היימן עם אשתו בנפרד הרי שההסכם הנ"ל מעלה שאלה מה על האישה בנפרד לעשות בכדי לממש את זכויותיה על פי הסכם חלוקת התמלוגים?
ובכן כאן קיימת חשיבות לעבור על ניסוח ההסכם.
ככל שחלוקת התגמולים מהווה חלוקת רכוש ולמעשה אף חלוקת המוניטין של היימן הרי שמדובר על תביעה לאכיפת הסכם לחלוקת תגמולים באופן שבו האישה תדרוש ובצדק את המשך תשלום התגמולים להם היא זכאית על פי ההסכם אבל הפעם – תשלומים מתוך העיזבון של המנוח.
ככל שחלוקת התגמולים מהווה תשלום מזונות האישה הרי שאז עומדת בפניה גם האפשרות לתבוע מזונות מן העיזבון אם בגובה מחצית התגמולים המגיעים לה על פי ההסכם אבל – יש לה האפשרות בהיותה עדיין אשת המנוח לדרוש מזונות אישה מן העיזבון בסכום העולה על מחצית התגמולים המגיעים לה על פי ההסכם והכול מכוח היותה אשתו החוקית של המנוח.
על פי היהדות – עריכת צוואה היא סגולה לאריכות ימים.
עם זאת ועם החשיבות שלא להשאיר הדברים ליד המקרה אלא לקבוע חד משמעית מה ייעשה ברכושי לאחר מותי, לטובת ילדיי, לטובת מניעת סכסוכים משפחתיים קשים, מומלץ לערוך צוואה.
מומלץ עוד יותר, לערוך צוואה בליווי עורך דין העוסק באופן בלעדי בתחום דיני הירושה, על מנת לתת מענה מתוך ניסיונו של עורך הדין דיני ירושה לכל אותם סכסוכים ש"בפתח" שעורך הדין יכול 'לראות' ולצפות בעין מקצועית ולחוות דעתו על סמך ניסיון עבר בייצוג בתיקי סכסוכי ירושה, על סמך ניסיונו ומיומנותו בניסוח נכון וראוי של צוואה ניתן בהחלט למנוע את סכסוך הירושה מילדייך בינם לבין עצמם (סכסוך אחים), מילדייך בינם ובין בן הזוג שנותר בחיים, מילדיך בינם ובין הידוע/ה בציבור ומכלל יורשייך באשר הם.
מיותר לציין כי בהעדר צוואה וככל שקיים סכסוך ירושה הרי שאז נטילת ליווי של עורך דין העוסק באופן בלעדי בתחום דיני הירושה הינה בחשיבות מכרעת ממש!
לא ניתן שלא לסיים ולציין כי פטירתו של גדול המלחינים בישראל, נחום היימן ז"ל, לצד שאלות הירושה שהינה מעלה, הרי שלמעלה מהכול – הינה אבדה גדולה לעולם התרבות הישראלית וננצור את שיריו בליבנו, יהי זכרו ברוך!