לאחר מותו של בן משפחה, עולה הצורך לטפל בעניינו הכספיים של המנוח וכן עולה הצורך לחלק את רכושו של המנוח – לו זכאים היורשים על פי דין.
אם המנוח לא הותיר צוואה, יש להגיש בקשה לצו ירושה, צו אשר יקבע את יורשיו החוקיים של המנוח. צו ירושה הינו דקלרטיבי–הצהרתי, והוא מצהיר על שמות היורשים החוקיים. הוא אינו קובע את היקף הרכוש ואינו קובע את דרך חלוקתו של הרכוש בין היורשים החוקיים.
למה אי אפשר בלי להוציא צו ירושה?
תהליך הוצאת צו הירושה עשוי לקחת כמה חודשים ולכן מומלץ להגיש את הבקשה מוקדם ככל הניתן.
ללא צו ירושה המצהיר כי הינך היורש החוקי של המנוח לא תוכל לטפל בענייניו הכספיים של המנוח ובוודאי שלא תוכל לקבל את חלקך בעיזבון כיורש.
לצורך העברת חשבונות הרשומים על שם המנוח לידי יורשיו החוקיים, לשם העברת הכספים מחשבונות המנוח לחשבונות היורשים – יש להגיע עם צו ירושה. בלא צו ירושה שום אישור גם לא ממנהל הסניף לא יסייע לך לקבל את חלקך.
יש לבטל הוראות קבע בחשבון המנוח, יש לברר תוכניות חסכון שיש למנוח ולהחליט על שם מי להעבירן, ככל שהמנוח שילם משכנתא יש לתת הוראה כי ביטוח החיים במשכנתא יכסה תשלומים עתידיים ולא היורשים – לשם כך יש להצטייד בצו ירושה.
אם ממקום עבודתו של המנוח שולמו ביטוחים, פנסיות ותגמולים – יש לבדוק אפשרות למימושם. ללא צו ירושה לא יינתן לך כל מידע ממקום העבודה ולא תוכל לממש הכספים.
כשלמנוח יש חובות
לעיתים הירושה טומנת בחובה גם חובות. חוק הירושה מאבחן שתי תקופות:
לפני חלוקת העיזבון
החובות חלים על העיזבון בלבד ואינם חלים על יורשיו. החובות ישולמו מתוך נכסי העיזבון בלבד.
לאחר חלוקת העיזבון
חשוב שעוה"ד ידאג לפרסם מודעה המזמינה את הנושים להודיע על חוב, אם נפרעו החובות הידועים, אין היורשים חייבים לשאת בחובות שהתגלו לאחר מכן. אם לא פורסמה מודעה והיורשים לא ידעו אודות החוב, חייב כל אחד מהם לשאת בחוב עד לשיעור החלק שקיבל מהעיזבון.
החשיבות בליווי עו"ד
את הבקשה יש להגיש ללשכה הנכונה, במספק העתקים, לצרף את מסמכי היסוד הנדרשים ולעקוב אחר התהליך וקבלת עמדת היועץ המשפטי לממשלה – כל בקשה שלא תוגש בדרך הנכונה תעכב את קבלת צו הירושה, דבר שלעצמו אורך מספר חודשים ורצוי שלא להאריך את ההליך.
על כל בקשה תינתן תגובת היועץ המשפטי לממשלה: אם תתקבל הודעה על כוונה להתערב בהליכים – משמעה שב"כ היועמ"ש מבקש מביהמ"ש לקיים דיון בבקשה והתיק יועבר לבית המשפט לענייני משפחה, אם תתקבל הודעה על דרישת פרטים נוספים – משמעה שבבקשה חסרים פרטים שב"כ היועמ"ש להוסיף. תגובה זו תישלח לעוה"ד ועליו להשלים פרטים אלה על מנת שהבקשה תאושר.
כל בקשה לצו ירושה מתפרסמת בעיתון יומי התנגדויות לצו יוגשו תוך 14 יום ואם קיימת התנגדות הבקשה עוברת לבית המשפט לענייני משפחה לקיום דיונים ארוכים בהתנגדויות – דבר המחייב ליוויו של עו"ד הבקיא והמתמצה בתחום.