נטל ההוכחה בביטול צוואה

רוצה לנצח בבית משפט? כשהשליטה יוצאת מהידיים שלך,
התוצאה הסופית תהיה כנראה פחות טובה ממה שרצית.

חשבת על גישור? זו בוודאי פשרה מובטחת על דברים שחשובים לך.

רק ניהול מו"מ מתוחכם ומיומן מול עוה"ד של הצד השני מאפשר לך להיות בשליטה על התהליך, ללחוץ על הנקודות הנכונות ברגע הנכון ולהשיג יתרונות משמעותיים.

ואם בסוף יהיה עימות בבית משפט או בבית הדין –  זו ההכנה הטובה ביותר לנצח בו

נטל ההוכחה בביטול צוואה

רוצה לנצח בבית משפט? כשהשליטה יוצאת מהידיים שלך,
התוצאה הסופית תהיה כנראה פחות טובה ממה שרצית.

חשבת על גישור? זו בוודאי פשרה מובטחת על דברים שחשובים לך.

רק ניהול מו"מ מתוחכם ומיומן מול עוה"ד של הצד השני מאפשר לך להיות בשליטה על התהליך, ללחוץ על הנקודות הנכונות ברגע הנכון ולהשיג יתרונות משמעותיים.

ואם בסוף יהיה עימות בבית משפט או בבית הדין –  זו ההכנה הטובה ביותר לנצח בו

על מי רובץ נטל ההוכחה בביטול צוואה

מתנגדים לצוואה? נמצאים בסכסוך משפטי בנוגע לירושה? יש כמה דברים חשובים שעליכם לדעת, ובראשם: על מי רובץ נטל ההוכחה.
עו"ד לוסי מאיר עם כל הפרטים.

המגמות ביסוד דיני הצוואה הן שתיים:

  1. מצווה לקיים את דברי המת.
  2. שמירה על קיום הדרישות, אשר נקבעו על ידי המחוקק, כדרישות בל יעברו.

ללא דרישות אלו, לעולם לא נוכל להיות בטוחים (ובפרט השופט או השופטת היושב/ת בדין) באמתותה של הצוואה ובגמירות דעתו של המצווה, לצוות את אשר ציווה.

המגמות הללו, הופכות את מלאכת ביטול הצוואה למלאכה לא פשוטה, בפרט כאשר נטל השכנוע לשכנע את בית המשפט לנהוג בניגוד למגמות הללו ולמעשה בניגוד לאמור בצוואה – מוטל על המתנגד/ת לצוואה. למידע נוסף

האם אפשר להפוך את נטל הראייה?

התשובה היא כן. קיימת חשיבות רבה להכרה בנטל השכנוע או בנטל ההוכחה. עליך לדעת מתי הנטל הוא עליך, ובאילו מקרים ניתן יהיה להפוך את נטל ההוכחה ולהטילו על הצד הנגדי לך.

נטל ההוכחה הבסיסי מוטל על המתנגד. אולם נטל לא פשוט זה – לשכנע את בית המשפט לפעול בניגוד לצוואה ולמעשה בניגוד לרצונו של המת כפי שהיא כתובה בצוואה – ניתן להפיכה. למעשה, ניתן "להטיל" את הנטל על הצד השני – והוא יצטרך להוכיח שעל אף העילות בהתנגדות שלך – הצוואה הזו כשרה ומייצגת באמת את רצונו של המנוח.

אנסה להסביר זאת על ידי הדוגמה הבאה:

נניח ואתם מחזיקים בצוואה בעלת פגמים (כגון פגמים בחתימה): העדר חתימה של המצווה, העדר חתימה של העדים או העדר הצהרה של המצווה בפני העדים וכיו"ב. פגמים אלו נקראים פגמים צורניים. על פי חוק הירושה, בית המשפט מוסמך ורשאי למלא אחר הפגמים ולתקנם על מנת לתת תוקף לצוואה (להבדיל מביטולה).

אך במידה ואתם מחזיקים צוואה פגומה, ומגישים התנגדות לביצוע הצוואה בין היתר על סמך פגמים אלו, אתם למעשה מעבירים את נטל הראיות והשכנוע אל הצד השני. כעת הצד השני הוא זה אשר יצטרך להוכיח שהצוואה כשרה, על אף הפגמים בה, כאשר אין בפגמים כדי להעיד על מצבו הקוגניטיבי של המנוח או להעלות ספק בדבר רצונו האמיתי. למעשה, על הצד השני להוכיח שעל אף הפגמים שהועלו על ידיך, יש לתת לצוואה תוקף (להבדיל מלבטלה).

נטל ההוכחה בביטול צוואה עקב השפעה בלתי הוגנת

קיימים מקרים מורכבים יותר בהם יבקש המתנגד לבטל את הצוואה עקב השפעה בלתי הוגנת. למשל, כתוצאה מטעות או הטעייה שנעשתה למנוח, שגרמה לו להחליט לחלק את הרכוש כפי שחילק בצוואה.

גם במקרים כאלו ואחרים ניתן להפוך את נטל הראייה לא על המתנגד לצוואה אלא דווקא על זה שחפץ כי הצוואה תקוים כפי שהיא. כתוצאה מכך, מרבית כובד הנטל נופל על כתפי הצד השני.

מדוע הנטל המועבר לצד השני כבד יותר מהנטל המוטל על המתנגד לקיום צוואה?

  • על המתנגד לצוואה להביא ראיות להוכחת עילת ההתנגדות (להוכיח על דרך החיוב –העלאת טענה והוכחתה).
  • כאשר הנטל עובד לצד השני, הצד השני צריך להוכיח על דרך השלילה – כלומר לשלול את קיומה של עובדה או עילה שטען המתנגד לצוואה. לשלול את קיומה של עובדה או עילה הינה משימה קשה יותר מהבאת ראיות להוכחת אותה עובדה או עילה.
  • הצד השני אליו עובר נטל ההוכחה, יצטרך כעת לא רק לסתור עילה אחת אלא את כל אותן עילות שהוצגו על ידיך לביטול הצוואה. עליו להוכיח כי לא מתקיימת השפעה בלתי הוגנת, טעות או הטעייה או תרמית, ועליו ולהוכיח כי את הפגמים הצורניים ניתן בהחלט לתקן וכיו"ב.

חשוב להבין שנטל השכנוע הסופי אינו מוסר מכתפיו של המתנגד לצוואה באופן מוחלט, אלא שכעת חיובו של הצד השני להביא ראיות הסותרות את העילות עליהן נשען המתנגד לצוואה מטיל עליו נטל משמעותי וקשה בהבאת הראיות.

על בית המשפט לבחון אם הצוואה נערכה באופן תמים, כנה ואמיתי או שמה מדובר במעשה מרמה, תחת השפעה בלתי הוגנת וכיו"ב. מלאכתו של בית המשפט אינה פשוטה כלל. ההכרעה תתקבל לאחר שבחן בית המשפט את הדברים בזהירות רבה, לרבות האם עמד בעל הדין בנטל השכנוע או הנטל הראייתי המוטל עליו.

מסיבות אלו ועוד, קיימת חשיבות רבה לבקיאותו של עורך דינך בדיני צוואות, ולניסיונו בתיקי ביטול או התנגדות לצוואה ומן הצד השני – התגוננות מפני ביטול צוואה על מנת שצוואתו של המת תקוים.

במילים אחרות: במקרים של סכסוכי ירושה או צוואה, החשיבות בנטילת ייצוג של עו"ד מקצועי, מיומן ומנוסה בתחום דיני צוואות הינה מכרעת.

שירותי המשרד

דיני משפחה
גירושין
תביעת מזונות
חטיפת ילדים
אפוטרופסות
צוואות וירושות

הגעתם לכאן, מגיע לכם יותר!

רוצים לדעת איך מנהלים מו"מ מתוחכם ומגיעים להסכם גירושין שמשיג לך יותר?
רוצים גם אתם לדעת את הסודות ולהתגרש במינימום זמן ונזק נפשי ומקסימום שיבעות רצון?
רוצים להיות חלק בסטיסטיקה של אחוזי ההצלחה הגבוהים של משרדינו?
מוזמנים להיכנס לסדרת הסרטונים הקצרה, שתעשה לכם סדר

השאירו מייל… וישלח אלייכם במיידית


אם עדיין נותרו שאלות, דאגות, חששות אל תדאגו אצלנו כל התשובות הפתרון בידיעתנו ובידנו – בהתחייבות!

חסרים לכם נתונים? מלאו את הפרטים ונשמח לרתום את הניסיון שלנו גם עבורכם

משרדנו מתמחה בניהול מו״מ משפטי מתוחכם שנותן יותר בהליכי גירושין.

רוצה להשיג יותר ? השאירו פרטים ונחזור בהקדם

או חייגו 053-4310003