ניכור הורי הוא מונח המתאר תופעה שבה ילדים מגיעים לנתק מהורה אחד תוך תהליך של הסתה ושטיפת מוח של ההורה השני אז איך מתמודדים עם מצב כל כך כך קשה:
ניכור הורי זו תופעה שקורית במהלך הליכי גירושין ומה שעומד מאחורי זה, זה שאותו הורה לא מצליח לשים את הצרכים של הילד, של הקטין, על פני הצרכים הרגשיים שלו על פני הכעס , הנקמה שלו של ההורה.
ובעצם אותו הורה עושה פעולה של הסתה ועד כדי ניתוק קשר .
הסתה חשוב לדעת יכולה להיות בשלוש צורות שונות יש את ההסתה הישירה בה אנו רואים פעולות מכוונות שההורה אומר ביקורת מאוד פוגענית כלפי ההורה השני ממש מאשים אותו בהאשמות שווא ומעליל עליו עלילות ואז למעשה הילד מקבל תכנים מוסתים, הוא מוסת ומפסיק להיות בקשר עם ההורה האחר.
ויש הסתה שהיא עקיפה שגם חשוב להכיר אותה למשל אבא שאומר לבת שלו עוד פעם אמא שכחה להכין לך סנדויץ לבית הספר או אמא שמדברת עם אמא שלה (עם הסבתא ) ואומרת לה את לא מבינה מה הוא עושה לי הוא רוצה לזרוק אותנו לרחוב הילדים שומעים את המסרים האלה וככה הם מוסתים.
ויש כמובן את הדרך של לא לעודד קשר, ילד מתחיל לא ללכת להורה השני וההורה שאצלו הוא נמצא לא אומר לו כמה זה חשוב לשמור ולהדק את הקשר הזה ולא דואג לשמירת הקשר, נהפוך הוא.
אבל איך מוכחים שמדובר בניכור הורי?
להוכיח זה יחסית קל כי זה תולדה של ההתנהגות של הילד.
ברגע שהילד מפסיק להיות בקשר עם ההורה האחר לא הולך למפגשים בהסדרי שהות שנקבעים, לא מוכן להיות בקשר טלפוני , לא מוכן לקבלת מתנת יום הולדת או איזשהו מכתב אפילו,
יש ילדים שמתחילים לפתח כל מיני פחדים לא מוצדקים מאותו הורה, מעלילים עלילות שווא על אותו הורה זה למעשה כבר ניכור הורי.
חשוב אולי להגיד שיש מקרים בהם הורים מתגרשים וזועקים בבתי המשפט ניכור הורי וזה לא בהכרח ניכור הורי . ורצוי להיזהר מזה. אחד המקרים הבולטים יותר זה אבא שהגיע לבית המשפט והוא פדופיל וזעק ניכור הורי ניכור הורי בית המשפט מסביר לו, אתה לא תקבל את מעטפת המגן שיש להורים שבאמת קורה פה ניכור הורי, כי אתה צריך להיות אחראי למעשים שלך אם אתה אלים כלפי הילד שלך , אם אתה פדופיל במקרה ההוא, קח אחריות על המעשים שלך זה לא ניכור הורי .
מה עושה הורה כדי להפסיק את הניכור ההורי מצד ההורה השני?
יש 4 פעולות עיקריות שאני אוהבת להשתמש בכולם כולל כולם .
יש את הנוהל של בית המשפט העליון שיצא בשנת 2020 והתרומה המאוד גדולה של הנוהל הזה זה שאני רואה שופט/ת נורא מהר , היום כל תביעה שאני אגיש אני אראה שופט או שופטת פעם ראשונה רק מספר חודשים אחרי. זה המון זמן בתיקי ניכור הורי. לפי הנוהל אם אני מפעילה אותו תוך 14 ימים אני אראה שופט ומימד הזמן בניכור הורי הוא כאמור סופר חשוב . הפעולה הנוספת זה טיפולים , בית המשפט ישלח אותנו למכונים שמכילים מספר פסיכולוגים יהיה טיפול אישי, במידת הצורך, יהיה טיפול באינטרקציה בין שני ההורים של הילד, יהיה טיפול משפחתי , יכולים להצמיד לקטין המוסת אפוטרופוס לדין זה עו"ד שבא ומשמיע את הדברים שלו בפני השופט/ת, בדיקת מסוגלות הורית , בדיקת מסוכנות , כל מה שיש בארגז הכלים של בתי המשפט להשתמש בהם! .
פעולה נוספת זה תביעת קנס כספי , כל פעם שהילד לא מגיע ההורה ייקנס במאות או אלפי שקלים.
הפעולה הרביעית והאחרונה היא תביעה נזיקית . בימים אלו הנחתי תביעה על סך של 750,000 ₪ על אמא מסיתה שכל זמן שהיא לא מחזירה את הילד הנזק הולך ומתמשך.
מה העונש המשמעותי ביותר שאפשר לקבל או להטיל על הורה שגורם לניכור הורי
אחד מהסנקציות שנשמעות לא הגיוניות זה שמוצאים את הילד מההורה המסית ומעבירים אותו להורה המנוכר , זה נשמע לא הגיוני כי הרי הילד לא רוצה להיות איתו בקשר, אבל בתי המשפט חוזרים ואמרים כמו שאני לא משאיר שבוי בשבי פגעני, כמו שאני לא אשאיר ילד שפוגעים בו מינית או פיזית , אני לא אשאיר ילד אצל ההורה המוסת כי אנחנו רואים בזה התעללות רגשית להורה המסית.
ישנם גם עונשים שלקוחים מעולם ההוצאה לפועל כמו לקיחת רישיון נהיגה מאותו הורה ועוד.
איזה עצה תוכלי לתת להורה שנמצא במצב כזה כדי לתקן את זה
כמו שאמרתי מימד הזמן הוא הכי חשוב ברגע שמתחילים ניצנים של הסתה וניכור הורי מייד לפנות לעו"ד ותיק מנוסה שייצג בתיקים כאלה.
אני רואה בעצמי , כשהורה פונה אליי אחרי שבוע או שבועיים של נתק אני יכולה להציל את הסיטואציה אם זה כמה חודשים זה הופך להיות קשה יותר , אם זה כמה שנים זה עוד יותר קשה אם בכלל אפשרי להחזיר מצב לקדמותו.
אז מהר מאוד לפנות משום שהתוצאה של ניכור הורי לילדים היא תוצאה הרסנית הן לטווח הקצר והן לטווח הארוך . ילד צריך קשר עם שני ההורים שלו.