בית המשפט העליון קבע כי חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג-1973, כלל אינו חל על זוגות בלתי-נשואים. לכן, אינו חל על "ידועים בציבור".
מכאן אתם מבינים שסוגיית השיתוף של נכסיהם של הידועים בציבור נמצאת בחוסר וודאות תלוי נסיבות מקרה, תלוי שופט/ת, ובעת פירוד יעלו שאלות כגון: איך מבצעים חלוקת רכוש בין בני זוג ידועים אם חוק יחסי ממון אינו חל? ממתי הנכסים הפכו להיות משותפים? איזה רכוש הוא משותף ומה שייך לאחד מבני הזוג? מה קורה עם נכסים שהביא אחד מבני הזוג טרם החלה הזוגיות? ומה הדין לגבי עסק או חברה או כל נכס עסקי אחר?
חשוב לציין בתחילה, כי אישור הסכם ממון ידועים בציבור כן נעשה על ידי בית המשפט לענייני משפחה.
סעיף 3(ג) לחוק בית המשפט לענייני משפחה, התשנ"ה-1995 קובע:
"כל ענין שלגביו נתונה לבית המשפט לענייני משפחה סמכות לפי חוק זה, גם אישור הסכם בקשר אליו במשמע, אף אם אינה תלויה ועומדת אותה שעה תובענה לגביו, ובית המשפט יהיה רשאי ליתן להסכם תוקף של פסק דין".
כיוון שחוק יחסי ממון אינו חל על זוגות ידועים בציבור הוא אינו נחשב הסכם ממון במובן של חוק יחסי ממון, יחד עם זאת הוא הסכם רגיל אשר יפורש וייבחן על פי דיני החוזים הכלליים ויקבל תוקף של פסק דין בעת בני הזוג יבקשו לאשרו בבית המשפט לענייני משפחה.
- הסכם ממון ידועים בציבור לכשעצמו מהווה הוכחה לעצם הקשר הזוגי בין הצדדים.
ההסכם יסייע לבני הזוג לקבל את ההכרה של מוסדות המדינה השונים כבני זוג לכל דבר, גם מבלי שנישאו זה לזו.
- הסכם ממון לידועים בציבור מהווה תיאום ציפיות בין בני הזוג ומניעת התדיינויות משפטיות ארוכות בעתיד.
- הסכם ממון מסייע למעשה לחסוך כסף רב, זמן ועוגמת נפש כאשר אין וודאות וחקיקה מוסדרת.
- הסכם ממון בין ידועים בציבור מקנה תחושת בטחון – אדם יודע מה יקרה לעת פרידה, כי הנכסים שהביא עימו ונקבע כי הם שלו בכל מקרה, יוותרו שלו, אדם יודע מראש מהם הנכסים המשותפים וכיצד יחולקו ומה יכול להיות בתחילה שלך ולהפוך עם הזמן למשותף.
רק כאשר תקראו ותבינו מה יכול להיות לזוג ידועים בציבור בבתי המשפט להבדיל מזוג נשוי שעליהם יש חקיקה מסודרת, תשתכנעו שכדאי לערוך הסכם במערכת יחסים זוגית של ידועים בציבור.
גם בואו נהיה אמיתיים וריאליים, רק לרגע, אחוזי הגירושין והפרידה גבוהים, בפרק ב' – כל צד מגיע עם נכסים פיננסיים משל עצמו שצבר עם השנים, שצבר מהיחסים הקודמים. לא צריך להיות בעל ממון רב בשביל לנסח הסכם ממון: די בצבירת זכויות סוציאליות על מנת לקבוע כי מה שנצבר עד להתחלת הקשר הזוגי, בעת הפירוד יוותר לצד הרשום על שמו.
קחו מקרה לדוגמא:
אדם הביא איתו דירה מלפני הנישואין. בני הזוג התגוררו בדירה 10 שנים, החל מהשנה החמישית פתחו חשבון משותף החלו לשלם משכנתא ביחד. הם חיו יחד עד הפירוד 17 שנים, האם הדירה עדיין שייכת לו ורק לו? אולי תוכל הידועה בציבור לדרוש מחצית משווי הדירה כי נשאה במשכנתא? כי הוא נתן לה את התחושה או הבטחה כי הדירה היא גם שלה? הפכה למשותפת?
אגב קחו את אותה דוגמא ותשנו רק במקצת את העובדות, במקום שהתגוררו בדירה 10 שנים 7 שנים או 15 שנים, האם יש נכסים נוספים או לא, האם היה שיפוץ?, האם היו חשבונות משותפים או רק נפרדים? הם חיו יחד עד הפירוד עוד שנה מאז שהחלו לשלם משכנתא או עוד 25 שנים, האם זו דירה או בית שיש בה גם יחידת דיור שמשלמת את המשכנתא?
כל נתון כזה או אחר משנה את ההכרעה ואת ההבדל בין דירה משותפת לבין דירה שמלפני הנישואין ושל מי שהביאה.
לא כדאי לא להישאר באי ודאות כל הזוגיות?
לא כדאי שהדבר הזה לא יטריד אתכם כל הזוגיות?
לא כדאי שלא להפקיד את הגורל שלכם בידי שופט/ת?
תהיו חכמים! תייצרו אצלכם ראש שקט, בטחון, וודאות ובעיקר תמנעו מעצמכם סכסוכים עתידיים ארוכי שנים.
תהיו חכמים! תערכו הסכם ממון בין ידועים בציבור.
תהיו חכמים! תתייעצו לפני שכותבים עבור ידועים בציבור הסכם ממון עם עורך דין כי גם אם כבר החלטתם ללכת על זה, תדעו שהניסוח הוא הכל. גם בניסוח לא תקין תוכלו למצוא את עצמכם בסכסוכים ארוכים, אותם סכסוכים שביקשתם להימנע מהם ולכן אתם עורכים הסכם ממון. אז תקפידו על בחירת עורך דין דיני משפחה מנוסה, ותיק, שייצג בכמה סכסוכים כאלו ויוכל להביא את התובנות שלו מהמלחמות לתוך ניסוח ההסכם שלכם, שימנע מכם את המלחמות שניהל בעבר.
מה בין הסכם ממון, ירושה ועריכת צוואה?
- חוק הירושה קובע – כי ככל שלא תערכו צוואה הידוע/ה בציבור הם יורשים על פי דין, אם זה טוב לכם נהדר. אם תרצו לקבוע אחרת מה יעשה ברכוש אחרי ה120 שלכם (להבדיל ממה ייעשה ברכוש בעת פרידה) צריך לערוך צוואה.
- הסכם ממון אינו יכול לבוא במקום צוואה ואינו יכול להוות לו תחליף. כך קובעת הפסיקה.
- פרק ב' – משנה זהירות – ככל שהנכם חפצים למנוע סכסוך ירושה בין ילדיכם לבין הידוע/ה בציבור שלכם עומדת בפניכם אופציה אחת ויחידה – ערכו צוואה!!
ככה תעבירו מסר ברור לילדיכם באחת מן האופציות הבאות:
המסר הראשון, אם בצוואה הידוע/ה בציבור מופיע הרי ילדיכם יבינו את רצונכם כפי שהוא כתוב בצוואה והדבר ימנע סכסוך בין ילדיכם לידוע/ה בציבור שכן אין עוד שאלה האם אבי/אמי רצה להשאיר או לא רצה – הדבר כתוב בצוואה.
המסר השני, ככל שאינכם חפצים להוריש לידוע/ה בציבור רשמו זאת במפורש בצוואה ושללו ירושה מן הידוע/ה בציבור. ילדיכם יבינו את רצונכם כפי שהוא כתוב בצוואה, הדבר עשוי בהחלט למנוע מן הידוע/ה בציבור לדרוש רכוש ו/או לפנות לבית המשפט בתביעה למתן פסק דין הצהרתי.
- אל תשאירו את הדברים להתנהל על פי יד המקרה.
- אל תשאירו את הדברים להתנהל בסכסוכים ובתביעות בין היורשים שלכם.
- וזכרו – אין תקופה קבועה או מוגדרת בחוק או בפסיקה הקובעת כי בני הזוג הם ידועים בציבור לו הם מצויים יחד תקופה מסוימת. לכן בסמוך לאחר התחלת החיים המשותפים או החיים הזוגיים עם הידוע/ה בציבור ערכו צוואה בפרט אם הבאתם עימכם רכוש לפרק ב' עם הידוע/ה בציבור, בפרט אם יש לכם ילדים שאתם מעוניינים לדאוג להם, לרכוש עבורם ולמניעת סכסוכים מילדיכם עם הידוע/ה בציבור.
לקבלת ייעוץ וליווי משפטי
שוקלים לערוך הסכם ממון בין בני זוג ידועים בציבור? אם כן, לצוות המקצועי של משרדנו יש ניסיון רב בדיני משפחה בכלל, בעריכת הסכמים במשפחה, ובכל הקשור לצוואות וירושות בפרט. אנו מבצעים את עבודתנו במסירות רבה, במקצועיות בלתי מתפשרת, ומתוך אסטרטגיה נבונה הרואה את התמונה המלאה של הקשרים המשפחתיים ושל רצונות ומטרות הלקוח ברגישות, באהבה, במקצועיות וביסודיות הניסוח נוביל אתכם לחתימה על הסכם ממון ולזוגיות בראש שקט ובטוח. למידע נוסף מוזמנים לפנות אלינו לתיאום פגישת היכרות בטלפון 053-4310003 או 03-6529448.