הסכם שלום בית
המונח "שלום בית" לקוח מהתלמוד ביהדות ושם הנישואין מתוארים כהתמזגות של שתי נפשות, שהתאחדו מתחת לחופה. הסכם שלום בית הוא הסכם חיוני לבני זוג אשר חוו משבר בחיי הנישואין, אולי אפילו מי מהם או שניהם כבר היו בייעוץ משפטי אצל עורך דין גירושין, אולם החליטו בסופו של יום לתת הזדמנות נוספת לנישואין שלהם ולמשפחה שלהם – דבר שהינו מבורך ומוערך!
במאמר זה נסקור: מהו הסכם שלום בית, איזו ערכאה משפטית דנה בסוגיה זו, מהו ההבדל בין הסכם שלום בית לבין תביעת שלום בית ובאילו מקרים לא תאושר תביעת שלום בית.
על כל השאלות האמורות נענה במאמר המובא לפניכם/ן, קוראים/ות יקרים/ות ואין לראותו כתחליף לייעוץ עם עורך דין מומחה בדיני המשפחה.
הסכם שלום בית:
בני זוג אשר מעוניינים חוו משבר בנישואין, משבר גדול או קטן זו שאלה יחסית למדיי, משבר כלשהוא, פגיעה באמון כתוצאה ממעשה כלשהוא, ועל אף זאת החליטו בהחלטה אמיצה ומבורכת לשקם את חיי הנישואין שלהם ולחיות בשלום, אחד לצדו של השנייה, רשאים ואף מומלץ להם לערוך הסכם שלום בית. במסגרת ההסכם, יילקחו בחשבון מספר נושאים, כמו חיי אישות בין בני הזוג, חינוך ילדיהם, הסדרת ענייני הכספים וכן כל נושא שחשוב למי מהצדדים, כל נושא שהביא את הצדדים לכדי משבר וכדי למנוע את המשבר הבא וכלל הנושאים העולים על דעתם של הצדדים. בתום התקופה, השניים יחשבו יחד ויגיעו להחלטה האם לפתוח בהליך גירושין, או לחילופין, להישאר יחד. מניסיון, זוגות שערכו הסכם שלום בית, אף אם הם לא צלחו להישאר יחדיו בנישואין, הגירושין שלהם לרוב יבוצעו בהסכמה ועל דרך הפשרה והנועם. עם הסכם זה, יפנו בית הזוג לבית הדין הרבני, על מנת לקבל תוקף משפטי על המסמך שאותו ערכו יחד. כמו כן, ניתן לראות כי הסכם שלום הבית, להבדיל מתביעת שלום הבית, נערך על ידי שיתוף פעולה מלא בין בני הזוג וזאת במטרה לשמר את חיי הנישואין ולהתמודד עם הקשיים שמציבים להם החיים.
תביעת שלום בית:
תביעת שלום בית הינה תביעה המוגשת על ידי אחד מבני הזוג, לבית הדין הרבני. להבדיל מהסכם שלום הבית, שעליו מחליטים יחד בני הזוג, תביעת שלום הבית היא החלטתו של אחד הצדדים, שלא להתגרש. התביעה תוגש לבית הדין הרבני, כנגד תביעת הגירושין שהוגשה, וזאת במטרה לנסות ולהשיג שלום בית טרם תחילת הליך הגירושין.
באילו מקרים לא תאושר תביעת שלום בית?
היות ובית הדין הרבני כפוף להלכה היהודית, ישנן סיטואציות על פי הדת היהודית שלא מאפשרות לבני זוג להמשיך בברית נישואיהם ולכן, בית הדין הרבני לא יאפשר תביעת שלום בית, אלא גט לאלתר. דוגמא לכך היא ניאוף של האישה. אם הצהיר הגבר כי אשתו בגדה בו ואף הוכיח זאת, בית הדין הרבני יאסור את האישה "מבעלה ובועלה", כלומר, היא תהיה אסורה לנישואין לבעלה, שבו בגדה וגם למי שבגדה אתו, "המאהב שלה". בגידה מסוג זה תחשב כעילה חזקה וחמורה ביותר לגירושין ולכן לא תהיה רלוונטית תביעה לשלום בית במקרה כזה, גם אם תגיע מכיוונו של הגבר הנבגד. גם במקרים בהם, נראה כי התביעה לשלום בית הינה תביעה טקטית להשגת יתרון משפטי, תביעה מן הפה אל החוץ – לא ישהה בית הדין לתביעה מהסוג הזה.
ערכאה משפטית – בית הדין הרבני:
בית הדין הרבני הינו טריבונל במערכת המשפט במדינת ישראל, המשמש כערכאה מקבילה לבית המשפט לענייני משפחה. לבית הדין הרבני קמה הסמכות היחידה לדון בענייני נישואין וגירושין וזאת מכוח חוק שיפוט בתי הדין הרבניים (נישואין וגירושין), התשי"ג–1953. (להלן: חוק שיפוט בתי הדין).
פסיקתם של בתי הדין מתבססת על ההלכה היהודית, המאמינה במוסד הנישואין ובחיי המשפחה. אולם מיתוס גדול הוא כי אין להגיע לבית הדין הרבני משום שמטרתו הראשונית של בית הדין היא לגשר בין בני הזוג המעוניינים להתגרש וזאת על מנת לקיים את מצוות בניית הבית בארץ ישראל. אין הדבר נכון כלל ועיקר. מניסיון – פעם אחר פעם תשמע את בית הדין אומר לצד – אי אפשר לכפות נישואין! אתם צריכים להתגרש! ועוד. אין ספק כי מתן גט הוא המוצא האחרון ועדיף שתמיד יהיה כך! לשם כך, הקדימו, לאחר שחוויתם משבר בנישואין, לנסח הסכם שלום בית, אשר עשוי בהחלט להרחיק אתכם מגירושין.
לסיכום:
לעיתים, עדיף להשתהות מעט לפני ביצוע החלטה פזיזה הכרוכה בגירושין. הסכם שלום בית נועד לשקם מערכת זוגית, בהסכם מהסוג זה אתם יכולים להעלות כל דבר העולה על רוחכם ושמפריע לכם בזוגיות ובנישואין, ואנחנו עורכי הדין נדע לנסח לכם כהלכה ולשלוח אתכם להמשך חיי נישואין טובים ומאושרים.
כאמור, גם אם לא תצליחו לשרוד את המשבר הבא, עצם העובדה כי ערכתם הסכם שלום בית, מביא את הצדדים לכדי הגעה משותפת על ההחלטה על גירושין מה שהופך את הליך הגירושין אף הוא להיערך בהסכמה ובשיתוף פעולה – דבר לא פחות חשוב כלל וכלל.
לצורך הסכם שלום בית, מומלץ להיוועץ בעורכת דין לענייני דיני המשפחה, בדקו האם היא בעלת אוריינטציה גישורית, מה אחוזי הצלחתה בהובלת צדדים להסכמות ולאחר בדיקתכם זו ולמען שלום הבית פנו לקבל את הייעוץ וההכוונה הטובה ביותר.