ידועים בציבור ושאלת החובה להעיד במשפט הפלילי
במשפט פלילי, בן זוג אינו כשיר להעיד לחובת בן זוגו – האם כלל זה חל גם על ידועים בציבור?
אורנת קמרון, עו"ד פלילי, ולוסי מאיר, עו"ד דיני משפחה, מבהירות את הסוגיה המורכבת
נניח שכנגד שני נאשמים הוגש כתב אישום, המייחס להם עבירות של החזקה ושימוש בסמים שלא לצריכה עצמית. התביעה מבקשת להשתמש בבן הזוג כעד תביעה כנגד בת הזוג, אך בן הזוג מסרב – האם אפשר לכפות עליו להעיד?
סעיף 3 לפקודת הראיות קובע כך –
"במשפט פלילי אין בן זוג כשר להעיד לחובת בן זוגו, ואין כופים אותו להעיד לחובת אדם המואשם יחד עם בן זוגו בכתב אישום אחד".
לכאורה זהו סוף הסיפור…
אבל האם הסעיף חל רק על בני זוג נשואים כדת משה וישראל, או גם על ידועים בציבור? ומה קורה אם בני הזוג התגרשו, אבל חזרו לחיות יחד לאחר זמן מה – שהרי גם הם הפכו להיות ידועים בציבור?
בספרו של המלומד יעקב קדמי, על הראיות, נכתבו הדברים המפורשים הבאים:
"בני זוג – לעניין זה – הם אלה שהדין בישראל מכיר בנישואיהם, ואין נפקא מינא אם חיים הם בנפרד. 'ידוע' או 'ידועה בציבור' – אינם נחשבים כבני זוג בהקשר הנדון כאן"
עורכת הדין אורנת קמרון מספרת כי לאחרונה, נדרש בית משפט השלום בת"א (כב' השופט ש. בקר) לסוגיה זו וקבע במסגרת הליך פלילי, כי בן זוגה של הנאשמת, נחשב כבעלה (על אף היותם גרושים), ולכן, כפי שמורה החוק – לא יוכל להעיד במשפט שמתנהל נגד השניים, שעניינו עבירות שימוש והחזקת סמים. התביעה מצידה לא חלקה על העובדה שהנאשמת ובן זוגה היו בבחינת ידועים בציבור, אולם היא ניסתה לשכנע את בית המשפט, שסעיף 3 לפקודת הראיות אינו חל על ידועים בציבור, אלא על זוגות נשואים כדת משה וישראל – בלבד.
חשוב להבין שהרציונל שבבסיס אותה הוראה שבפקודת הראיות, הוא לשמור על שלמות התא המשפחתי ועל שלום בית במסגרת המשפחה. האומנם מצופה לעשות הבחנה בין שלמות התא המשפחתי של אלה הנשואים כדת וכדין, לבין שלמות התא המשפחתי של ידועים בציבור, כפי שניסתה לעשות התביעה??
לפני שעושים הבחנה שכזו, רצוי להבין מי הם הידועים בציבור?
עורכת הדין לוסי מאיר, מסבירה כי מוסד הידועים בציבור, הוא למעשה התפתחות חברתית של בני זוג לכל דבר ועניין, המקיימים זוגיות, חיי משפחה ושיתוף רכושי, אלא שהם אינם נשואים כדת משה וישראל. הדבר יכול לנבוע מבחירה של בני הזוג או מאיסור החל עליהם, כגון כהן וגרושה.
התא המשפחתי כבר אינו אותו תא משפחתי שמרני, ואם בעבר המערכת המשפטית הכירה רק באיחוד באמצעות נישואין, הרי שכיום קיימת הכרה בידועים בציבור במערכת המשפטית. בהמשך גם הושווה מעמדם של זוגות הומוסקסואלים וזוגות של לסביות, למעמד ידועים בציבור.
כמה זמן צריך בשביל להיחשב כידועים בציבור?
מקובל להשיב כי נדרש זמן ארוך, אם כי ישנם פסקי דין שקבעו שדי בשלושה חודשים כדי להיכנס לסטטוס של ידועים בציבור.
האם חייבים להחזיק חשבון משותף? רכוש משותף? לגור באותה דירה?
הכלל כדי לקבוע שבני זוג עונים על ההגדרה של ידועים בציבור, הוא כי בני הזוג צריכים להתגורר תחת קורת גג אחת ולנהל משק בית משותף.
עם זאת, ראינו גם מקרים שבהם בני הזוג לא חיו באותה דירה לאורך כל הזוגיות. ראינו זוגות שאין להם בכלל חשבון משותף, אבל למדו מהתנהגות הצדדים, כדי לקבוע אם הם אכן עונים על ההגדרה של ידועים בציבור אם לא – כך שלמעשה, כל מקרה נבחן על פי נסיבותיו.
אם כך, אנחנו מבינים שגם זוג שהתגרש, אבל מצא את עצמו לאחר הגירושין חוזר לזוגיות ללא נישואין בהכרח – גם הם ידועים בציבור. אם כך – האם גם על ידועים בציבור, חל הכלל של איסור להעיד, בן זוג כנגד בת זוגו, בהליך הפלילי??
גם כאן, כמו בדוגמה הקודמת– ישנה פסיקה של בית משפט השלום בכפר סבא, שקבע כי גרושה ששבה לחיק בעלה והמשיכה להוליד לו ילדים לאחר גירושיהם – איננה כשרה להעיד כנגדו. גם כאן, הרציונאל של שמירת התא המשפחתי, גבר על התכלית שלשמע נועד הליך המשפטי הפלילי – למצות את חקר האמת. האם ניתן לפטור ידועים בציבור מלהעיד האחד כנגד משנהו בהליך הפלילי?
עורכת הדין אורנת קמרון מסבירה כי עורך דין פלילי בעל מחשבה משפטית יצירתית, לא יסתפק בשימוש בפקודת הראיות בבחינת I rest my case – זהו תפקידה של התביעה. סנגור פלילי חייב להשתמש ברציונל שעומד מאחורי פקודת הראיות, בטיעונים לגבי המועד ה"קובע" בשאלה, האם הגבר והאישה שלפני בית המשפט הם בני זוג, ולהשתמש בכל כלי משפטי אשר בידיו, כדי למנוע העדת בן זוג כנגד בת זוגתו ולהיפך, על מנת לשמור על שלמות התא המשפחתי.
לדעתן של עורכת הדין לענייני משפחה, לוסי מאיר, ועורכת דין אורנת קמרון לדין פלילי, אין שום הצדקה להחריג את הידועים בציבור, מההגנה שביקש המחוקק לשים מעל ראשם של בני זוג, לבל יחבל או יפגע ההליך הפלילי בקשר הזוגי–משפחתי שביניהם. הפסיקה מעידה כי בתי המשפט מצאו לנכון להרחיב ולפרש את המונח "בני זוג", ככה שהוא חל גם על ידועים בציבור, על גרושים שחזרו לזוגיות ובכל מקרה שבו ההתרשמות של בית המשפט היא כי עדות של בן זוג אחד נגד בת הזוג או להיפך, עלולה לפגוע באותו תא משפחתי, אפילו אם לא היו נשואים זה לזו.
משרדנו המשלב את תחום דיני המשפחה והדין הפלילי, הינו בעל יתרון מובהק בתיקים אשר משלבים את שני העולמות, משפחה ופלילי, ומאפשר ייצוג של נשים שהתגרשו מבעליהן, אך ממשיכות לחיות עמן, זוגות שחיים בנפרד, זוגות חד מיניים. עדות של בן נגד אביו, או עדות של בן זוג כנגד בת זוגתו, או בת הזוג כנגד בן זוגה, תיבחן על ידנו בקפידה, תוך חשיבה משפטית אסטרטגית ייחודית, במטרה לפטור אותך ממתן עדות בבית המשפט ובכך לשמור על שלום בית ותא משפחתי שלם ומאוחד.
קראו גם: מתי בני זוג מוגדרים כידועים בציבור?