כידוע רופאים רבים נוהגים לעבוד במקביל הן כעצמאים והן כשכירים כך למשל, רופא מומחה, יכול לעבוד בבית חולים, לעבוד בקופת חולים ובנוסף לנהל מרפאה פרטית או שתיים בבעלותו או בבעלות של אחרים.
יתר על כן, יכול והרופא שותף במיזמים פרטיים ועסקיים שונים, הנוגעים לתחום התמחותו אשר עשויים אם לא כבר להפוך אותו לרופא מוכר בעל שם נודע ומומחיות בתחום התמחותו.
רבים הם הרופאים שגם מרצים, מלמדים ומדריכים מקצועיים של רופאים רבים בארץ ובחו"ל, רבים הם הרופאים שעורכים ניתוחים כירורגיים נוספים בחדרי ניתוח פרטיים; חלקם של הרופאים גם עובדים בחוזים ארוכי טווח עם חברות שונות בהקשר לתחום התמחותם קחו למשל רופא עור שעורך פרויקטים ומיזמים ואף קשור בחוזה ארוך טווח עם "אלמה-לייזר" או חברת "אפל פריי וכיו"ב.
יתר על כן, יכול בהחלט כי אותו רופא ממציא ו/או המציא פטנט מתחום עיסוקו ובמהלך עבודתו בתחום התמקצעותו, יתכן שהוא שותף בסטארט-אפ רפואי.
למצבים אלו ועוד רבים הקשורים בעבודתם של רופאים יש משמעות ומשקל בהיבט של השתכרות המתקבלת למעשה ממספר מקומות עבודה, וכמובן שיש משמעות ומשקל בהיבט של פוטנציאל השתכרות כעצמאי ו/או כבעל עסק ו/או כממציא וודאי שיש משמעות ומשקל בכל הנוגע לצבירת המוניטין הן האישי והן העסקי של רופא.
כל מקור הכנסה כזה מהווה עולם השתכרות מלא ושונה, כאשר במועד פירוד ו/או גירושין הרי שעל איזון המשאבים להיעשות על ידי מומחה הן פיננסי כדוגמת אקטואר שישום את המוניטין האישי או העסקי, פערי השתכרות בין האיש לאישה והן על ידי לעורך דין בדיני משפחה אשר ילווה את הרופא בהליכים מורכבים בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני.
היבט חשוב נוסף אצל גירושין בקרב רופאים הינו קביעת מועד הקרע.
לקביעת מועד הקרע יש משמעות קריטית – למשל אם הצדדים חיו כידועים בציבור טרם הנישואין ו/או בתחילת הנישואין זו התקופה בה הרופא או הרופאה רכשו את השכלתם הרפואית והתמחותם וזאת בזמן שהצד השני נשא בנטל הבית וגידול הילדים – מתי אם כן מתחיל השיתוף? האם טרם הנישואין? האם במהלך הנישואין? ממתי בעצם אפשר לטעון לצבירת זכויות משותפים? ממתי בעצם אפשר לדרוש מוניטין אישי או עיסקי?? ומה באשר לפערי השתכרות? ממתי החל הפער ומאיזה מועד על הצד שמרוויח משמעותית יותר לשאת בהפרשי פערי ההשתכרות לצד השני?? לכל מועד יש חשיבות קריטית בהקשר של חישוב מוניטין, פערי השתכרות, והאחוזים בזכויות הסוציאליות בעיקר לנושא הפנסיה.
גירושין בקרב רופאים מעלים שיקולים ייחודים, הרלוונטיים למקצועות אלו. ולבני זוגם. ככול שצד אחד הוא ה"קרייריסט/ית", והצד השני לא עובד/ת כלל או מוותר על קידומו האישי והמקצועי ו/או מסתפק/ת בקריירה שמתאימה "לנשיאה בנטל הבית וגידול הילדים", עשוי אותו צד לטעון כי בעוד הצד השני השלים את כל תהליך הסמכתו למשל כרופא מומחה, הכולל, בדרך כלל, שש שנות לימודים, שנת סטאז' ושש שנות התמחות, תוך שהצד האחר נאלץ לתמוך בו, מבחינות רבות, ולוותר על ההזדמנות להגשמה עצמית, להתפתח מבחינה מקצועית ולבנות לעצמו/ה קריירה עצמאית מבוססת. למעשה יטען צד זה כי הינו זכאי לאיזון ראוי והולם האומנם כך?? והאם בכל מקרה?? לא בכל מקרה וכל מקרה נבחן לפי נסיבותיו הספציפיות.
מוניטין אישי או מקצועי –
ככלל – תעודות מקצועיות, תארים, מוניטין, כושר השתכרות, רווחים עתידים ונכסי פרישה מהווים יחד את הנכסים העומדים לרשות בני הזוג. בהתאם להלכה הפסוקה אין ספק שמוניטין, אישים ועסקיים כאחד, מוכרים כנכס לפי הדין הישראלי בכלל.
הלכה של בית המשפט העליון קובעת:
"כעיקרון במסגרת חלוקת הרכוש בין בניה"ז, יש לחלק גם את הנכס הקרוי מוניטין…גם כאשר מדובר בעסק של אדם אחד, כגון "רופא או עו"ד, עדיין יש מוניטין מעבר לנכסים המוחשיים של העסק".
פער השתכרות גדול בין הרופא/ה לבין בן הזוג "הביתי" או בן הזוג שויתר על התפתחותו המקצועית והאישית
"התפתחותו המקצועית של האדם מהווה פרק מרכזי בסיפור חייו (השוו: ע"א 10064/02 "מגדל" חברה לביטוח בע"מ נ' רים אבו חנא, תק-על 2005(3) 3932). תכופות, שלובה ההתפתחות המקצועית של כל אחד מבני-זוג בזו של האחר, עד כדי שהשתיים מספרות יחד סיפור אחד. "בנייתן המשותפת של קריירות היא לרוב אחד המיזמים החשובים ביותר בנישואים, ויכולת ההשתכרות המוגברת היא הנכס המשמעותי היחיד, או למצער המשמעותי ביותר, מן הבחינה הכלכלית בנישואים רבים…" (דגן, בספרו הנ"ל, בעמ' 477). בני זוג עשויים לוותר על השכלה או על משרה, לעבוד או ללמוד שעות מעטות יותר, להקריב פוטנציאל לקידום ואף לוותר לחלוטין על קריירה, כל זאת כדי שיוכל בן הזוג האחר להתפתח בעצמו, למען טובתו-שלו, למען טובתו של הקשר הזוגי ולמען טובתה של המשפחה. לעיתים, נוטל על עצמו אחד מבני הזוג את עיקר עבודות הבית והטיפול בילדים (זה יכונה להלן: בן הזוג הביתי), בעוד שבן הזוג האחר יוצא לעבודה מחוץ לבית לשם פרנסת המשפחה (וזה יכונה להלן: בן הזוג החיצוני). אכן, חלוקה זו, היא עצמה, עשויה לשקף הטיה מגדרית, ובמשפחות רבות תורמים שני בני הזוג את חלקם הן בעבודות הבית ובגידול הילדים, הן בפרנסה, תוך שכל אחד מהם מפיק את הסיפוק ונושא במאמץ הכרוכים בשני מרחבים מרכזיים אלה בחייו של אדם".
"…. קיים פער גדול בין הכנסות שני הצדדים, … לפער הזה לא הייתה כל חשיבות בתקופת החיים המשותפים, הואיל וכל ההכנסות נועדו לשימוש כל בני המשפחה ולמכסם את נכסי המשפחה. כושר ההשתכרות הגבוה יותר של הנתבע… נרכש עקב המאמץ המשותף של שני בני הזוג, כאשר התובעת תורמת למאמץ המשותף הזה, בכך שהיא שיחררה את הנתבע מדאגה למשק הבית ולגידול הילדים ואיפשרה לו לפתח את הקריירה שלו כרואה חשבון עצמאי…לאחר הפירוד והגירושין נוצר מצב לפיו לנתבע הכנסות מעבודה הגבוהות בהרבה משל התובעת ואף ההכנסות מדמי השכירות בגין כל הנכסים מתחלקות שליש לתובעת ושני שלישים לנתבע. המבקש מנהל משרד רואה חשבון עצמאי. המשרד נפתח מספר שנים לאחר שנישא למשיבה. על-פי חוות דעת מומחה שהובאה בפני בית המשפט לענייני משפחה (חוות הדעת מיום 24.1.1999), המחזור של המבקש בשנת 1997 עמד על כ-800,000 ש"ח ושווי המוניטין של המשרד שהוא מנהל הוערך בסך של 700,000 ש"ח…"
- האם צברת מוניטין? אישי או עסקי?
- האם את/ה בן הזוג הקרייריסט או בן הזוג ה"ביתי"?
- האם פער ההכנסות בינך ובין בן/בת זוגך גדול?
- האם את/ה זכאי למוניטין של בן זוגך?
- האם את/ה זכאי לפיצוי בגין הפרשי פערי השתכרות?
אם אתה מצוי באחד מן הסיטואציות העולות בשאלות, והינך לקראת הליך פירוד או גירושין הרי שקיימת חשיבות יתרה בבחירת עורך דין דיני משפחה אשר ייצג רופא אחד או שניים, עורך דין דיני משפחה אשר נהג לשבת בכמה פגישות עם מומחים על חישובי מוניטין אישי, עסקי ופערי השתכרות, שיש ביכולתו להבין חוות דעת שכזו, לחקור מומחה על חוות דעת כזו, לעשות שימוש בסעיף 8 (2) לחוק יחסי ממון, לדרוש חלוקה שוויונית או לא שיוויונית, לדרוש פערי ופוטנציאל השתכרות או לדחות טענה ובקשה לפערי השתכרות.
אל תסתפק בפחות מידע זה אצל עורך הדין שתבחר!
מה עושים עם פטנטים שהומצאו במסגרת עבודתי כרופא?
פטנטים, אשר ייצר רופא במסגרת עבודתו, מתוך הידע, ההשכלה האישית, ניסיון ומיומנות בתחומו, מייצר עבור נכס נוסף! בעל ערך רב!
האם הפטנט נוצר במהלך הנישואין? ואולי כבר חשבתי על זה לפני הנישואין ורק יישמתי במועד אחר? האם יש לכך משמעות?? מתי זכאי בן הזוג שלי לערך הפטנט שלי? ואולי בכלל לא זכאי שכן הפטנט הינו מקור הפוטנציאל האישי וההשכלתי שלי? שאין לו שום קשר לתרומת בן הזוג….
גם כאן קיימת חשיבות לבחור בעורך דין דיני משפחה, אשר נוהג לעבוד בשיתוף פעולה עם עורך פטנטנים, עו"ד בתחום המסחרי, אזרחי וקניין רוחני על מנת שיוכל לתת מענה כולל וראוי לאותו רופא/ה אשר המציאו פטנט בעל ערך במסגרת עבודתם כרופאים.
להתגרש ככלל ומבעל קריירה מפותחת כפרט, כורך בחובו שאלות משפטיות וכלכליות מורכבות. תדאגו לעצמכם! אם אתם בסיטואציה זו, עליכם להתגרש אך ורק לאחר התייעצות עם עו"ד שמבין ומכיר את החוק את ההלכות ויש לו ידע כלכלי ועיסקי יכולות הבנה של חוות דעת של אנשי מקצועות ויכולת לעבוד בשיתוף פעולה עם אנשי מקצוע נוספים באופן שהוא מעניק ללקוח את הליווי המקצועי האולטימטיבי.
רק כך תוכלו להשיג תוצאות נכונות וראויות בעת הגירושין ולצעוד לפרק ב' בחיים בצורה כלכלית, אישית ורגשית המיטיבה ביותר.
למידע והתקשרות – לחצו כאן