סעד זמני הינו צו הניתן במהלך בירור תביעה אזרחית, ואשר תוקפו הינו זמני עד לאחר סיום בירור התביעה ומתן פסק הדין. מטרת סעד זה הינו לשמור על המצב הקיים בזמן בירור התביעה, על מנת להבטיח את מימוש פסק הדין בעתיד, במידה וזה יינתן לטובת התובע.
כאשר מדובר בתביעה העוסקת בדיני משפחה, ואשר מתנהלת בפני בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני, אזי גם ערכאות אלו מוסמכות להורות על מתן סעד זמני, וזאת במידה והדבר נדרש.
מומלץ לבקש סעדים אלו בהקדם האפשרי ובהזדמנות הראשונה לאחר שמתעורר הצורך בהוצאתם, ולרבות כבר בעת הגשת התביעה העיקרית.
כאשר מדובר בתביעה העוסקת בדיני משפחה, ואשר מתנהלת בפני בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני, אזי גם ערכאות אלו מוסמכות להורות על מתן סעד זמני, וזאת במידה והדבר נדרש.
מומלץ לבקש סעדים אלו בהקדם האפשרי ובהזדמנות הראשונה לאחר שמתעורר הצורך בהוצאתם, ולרבות כבר בעת הגשת התביעה העיקרית. שכן, במקרים רבים הסעד הזמני יכול להשפיע על גורל התביעה העיקרית עצמה.
בנוסף, הסעד הזמני יכול להעניק מידע, ידע ויתרונות כבר בתחילת ההליכים. במידת הצורך, ובמקרים דחופים במיוחד, מומלץ לבקש את הסעד הזמני עוד לפני הגשת התביעה העיקרית עצמה, ולעתים אף במעמד צד אחד, וזאת במידה וקיים חשש שאם הצד השני ידע על אותו סעד, הוא ינקוט במעשים שלמעשה ירוקנו אותו מתוכן אם וכאשר הוא יינתן.
בהמשך – פירוט הנסיבות שבהן נכון לבקש סעדים זמניים בדיני משפחה:
במסגרת הליכי הגירושין, במידה ולא נערך הסכם ממון כדין בין בני הזוג, יש לחלק את רכושם המשותף שווה בשווה בהתאם להלכת השיתוף או הסדר איזון המשאבים שעל פי חוק יחסי ממון.
ברם, לא פעם מתעורר החשש שאחד מבני הזוג יסתיר או יבריח נכסים מתוך הרכוש המשותף, וזאת על מנת למנוע את חלוקתו עם בן הזוג השני.
בד"כ המדובר בבעל, הואיל ולעתים קרובות בעלים הם אלו שעוסקים באופן בלעדי בטיפול בנכסי בני הזוג, והם גם בעלי היכולות הכלכליות החזקות מבין השניים.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type="1_2" layout="1_2" last="no" spacing="yes" center_content="no" hide_on_mobile="no" background_color="" background_image="" background_repeat="no-repeat" background_position="left top" hover_type="none" link="" border_position="all" border_size="0px" border_color="" border_style="" padding_top="" padding_right="" padding_bottom="" padding_left="" margin_top="" margin_bottom="" animation_type="" animation_direction="" animation_speed="0.1" animation_offset="" class="" id="" min_height=""][fusion_text]
במקרה כזה מומלץ לבקש את הסעדים הזמניים הבאים:
צו מניעה זמני – הינו סוג של צו שנועד למנוע הברחת נכסים מתוך הרכוש המשותף ע"י בן הזוג הנתבע, וזאת על מנת למנוע את העברת מחציתו לידי בן הזוג התובע. ביכולתו של צו מניעה זמני לאסור על אותו בן זוג לבצע כל שינוי בנכסים השייכים לרכוש המשותף של בני הזוג, וזאת בכל דרך שהיא, כגון מכירה, הלוואה, מתנה וכד'.
צו עיקול זמני – הינו סוג נוסף של סעד שאמור למנוע הברחת נכסים מתוך הרכוש המשותף ע"י הצד הנתבע. מטרת העיקול הינה לשים את היד על נכסים שרשומים על שם הצד הנתבע, ואשר קיים חשש לגביהם שהצד הנתבע עלול להבריחם, וזאת על מנת להגביל את יכולתו להשתמש בנכסים ו/או להבריחם.
צו מרווה – הינו סוג נוסף של צו עיקול זמני, אם כי לגבי נכסים הנמצאים בחו"ל.
צו אנטון פילר – הינו צו לגילוי ו/או חיפוש מסמכים ונכסים שנמצאים אצל הצד הנתבע, ואשר רלוונטיים להליכי הגירושין, לרבות לצורך איתור נכסים המהווים חלק מהרכוש המשותף של בני הזוג. מומלץ להוציא צו זה במיוחד כאשר קיים חשש שאותו צד ישמיד או יסתיר את המסמכים והנכסים הללו.
ניהול הליכי תביעות מזונות ומדור עלול לעתים להיארך במשך זמן רב. במידה והמדובר בבת זוג ו/או ילדים שהינם נטולי יכולת כלכלית, ביכולתם לבקש סעדים זמניים בתביעות אלו, אשר יאפשרו להם להמשיך להתקיים בכבוד גם במהלך בירור התביעות הללו, וזאת באותה רמת חיים בה הם חיו בתקופת הנישואין.
סעד מזונות זמניים – מדובר בסעד זמני שנפסק במסגרת תביעת מזונות אשה ו/או מזונות ילדים, ולפני שניתן צו למזונות קבועים, עם מתן הגט. סכום המזונות הזמניים נפסק על פי הערכה כללית, על דרך האומדנא, וזאת להבדיל מסכום המזונות הקבועים, שנפסק לאחר בדיקה מקפת של צרכי האשה ו/או הילדים, והיכולות הכלכליות של הבעל והאשה.
יצויין כי בית הדין הרבני נוהג להורות על מתן צו זה גם על מנת שהוא ישמש כתמריץ עונשי למתן הגט על ידי בעל שמסרב לתת את הגט.
סעד מדור ספציפי – הינו סעד שנמצא בסמכותו הייחודית של בית הדין הרבני. המדובר בסעד אשר מאפשר לאשה להמשיך ולגור בדירת המגורים המשותפת לה ולבעלה עד למתן הגט. כתוצאה מכך, לא ניתן למעשה להעמיד את הדירה למכירה עד למתן הגט, וכל עוד הצו נשאר בתוקף.
במידה וקיים חשש שאחד מבני הזוג יברח ויימלט לחו"ל, ניתן לבקש להוציא כנגדו צו זמני בדבר עיכוב יציאתו מהארץ.
צו זה דרוש במיוחד במקרים הבאים:
(א) אותו בן זוג מסרב להתגרש ומסרב לתת גט, באופן שעלול להותיר את הצד השני, בד"כ האשה, עגונה.
(ב) אותו בן זוג מבקש לברוח לחו"ל על מנת להשתמט מתשלום מזונות לאשה ו/או ולילדים.
(ג) אותו בן זוג מבקש לחטוף את הילדים המשותפים ולהבריחם לחו"ל, ללא הסכמת ההורה האחר.
במידה ובמהלך הליכי הגירושין, האשה ו/או הילדים נאלצים להתמודד עם בעל/אב אלים, ניתן לבקש להוציא צו הרחקה זמני, אשר נועד להרחיק בן זוג אלים מבן הזוג השני וילדיהם.
תוקפו של צד זה מוגבל לתקופה של עד שלושה חודשים, אך יחד עם זאת ניתן להאריכו, אם כי לתקופה מירבית של שנה לכל היותר.
במסגרת צו זה, אותו בן זוג אלים מצווה להתרחק מבן הזוג השני/ילדיהם, ולפעמים גם להתרחק מרחק מסויים מדירת המגורים המשותפת.
לחצו כאן לפניה אלינו ולקבלת ייעוץ משפטי מהיר!