כיצד להתמודד עם פער בשכר בין נשים לגברים בעת גירושין
- האם אצטרך לשלם כל חודש לגרושתי בגין פערי השתכרות?
- האם מגיע לי לקבל פיצוי בגין שהוא משתכר פי 3 ממני? האם התשובה משתנה אם זה פי 4? או פי 2 בלבד?
- מה זה בכלל פערי השתכרות?
- באילו מקרים משלמים פערי השתכרות?
- למה אני צריך לשלם עוד פיצוי מעבר לחלוקת הרכוש שלנו?
- האם הפיצוי הוא חודשי או בסכום חד פעמי?
בעוד שבעבר גברים היו מרוויחים יותר מנשים באופן משמעותי, הרי שכיום פערים אלו נוטים להצטמצם, כאשר נשים רבות מפתחות קריירה ואף כשכירות משתכרות בסכומים גבוהים יותר מזמני העבר. עם זאת, במקרים רבים עדיין ישנם פערים מהותיים בשכרם של נשים וגברים, ולכך יכולה להיות השפעה בלתי מבוטלת כאשר הזוג מתגרש. בשורות הבאות יוסבר כיצד משפיע פער בשכר בין נשים לגברים על נושאים שונים בגירושין, מתי וכיצד ניתן לאזן את הפערים האלו.
כיצד מחושב פער השכר בין בני הזוג
ראשית, חשוב לומר כי אין חוק הקובע בדיוק כיצד מחשבים את כושר ההשתכרות של גברים ונשים. כן קיים מודל הלוקח בחשבון מספר פרמטרים, עליו נוהגים להתבסס בתי המשפט, וכמו כן ניתן להתבסס עליו כאשר בונים את הסכם הגירושין. בתור התחלה, לוקחים בחשבון את הגילאים של בני הזוג ואת מצבם הבריאותי. כך למשל, ככל שמדובר באדם צעיר יותר כך סביר להניח שיהיה לו הזמן לפתח קריירה והשתכרות גבוהה יותר, ומאידך, ככל שמצבו הבריאותי בעייתי יותר כך עלול להיות מושפע גם כושר השתכרותו. באותו האופן לוקחים בחשבון גם את שנות הוותק בעבודה ואת מספר השנים שנשארו עד הפרישה לפנסיה.
מלבד זאת, בודקים את הרכוש המשותף ואת הרכוש הנפרד של בני הזוג. למשל, אם על שמו של הגבר רשומה דירה שאיננה בגדר רכוש משותף, ושעליה מתקבלים תשלומי שכירות, הרי שמדובר בהכנסה שניתן להתחשב בה. בתוך כך, גורם משמעותי ביותר הוא כמובן גובה ההשתכרות של כל אחד מבני הזוג כיום, ובנוסף מתייחסים אל פוטנציאל ההשתכרות העתידי. לדוגמא, ייתכן שאישה צעירה העובדת כיום בתפקיד זוטר בהייטק, או רופאה בראשית דרכה, אינה נהנית ממשכורת גבוהה במיוחד. ואולם, לאור רמת ההשתכרות ויכולת ההתקדמות בענפים אלו, סביר להניח כי פוטנציאל ההשתכרות העתידי שלה יהיה גבוה בהרבה.
בנוסף, לוקחים בחשבון את קיומו של כישרון מולד אצל כל אחד מבני הזוג, העשוי לתרום למשכורתו כיום ובעתיד. ובאותו האופן מתייחסים גם אל המוניטין שצבר בתחומו. כאן עולה תהייה נפוצה: מדוע יש להתחשב בכלל בכושר ההשתכרות הקיים והעתידי, אותו השיג אדם בעמל רב ולכאורה ללא קשר אל בן הזוג? התשובה טמונה בנקודת המוצא, שבעוד שבן הזוג יצא ללימודים ולעבודה, פיתח קריירה ומוניטין, והגיע לרמת השתכרות גבוהה, בן זוגו תמך בו במישרין ובעקיפין. למשל, בעוד שבעלה עושה חייל בעולם העבודה בחרה אשתו בתחום עיסוק שיאפשר לה לדאוג לשלומם ולרווחתם של הילדים, תרמה ממשכורתה ללימודיו וכן הלאה.
לכן, כאשר מחשבים את פערי השכר בהליכי גירושין מתייחסים גם אל פרמטר ההשקעה והתרומה. כלומר, עד כמה כל אחד מבני הזוג השקיע בפיתוח הקריירה שלו ובצבירת הנכסים, ועד כמה תרם לכך גם בן זוגו.
על מה וכיצד משפיעים פערי השכר בהליכי הגירושין
ברור כי פערי ההשתכרות, נכסי הקריירה, הם בעלי השפעה עצומה על מצבם הכלכלי העתידי של בני הזוג המתגרשים. מי שמרוויח יותר עתיד ליהנות מחיים כלכליים נוחים יותר ביום שאחריי. ומכיוון ששניהם תרמו ליכולת ההשתכרות הנוכחית והעתידית של בן הזוג המרוויח יותר, נראה כי קיים היגיון ביצירת איזון ביום שאחרי הפירוד והגירושין.
לכאורה, האיזון מגיע מעצם חלוקת הרכוש ואיזון המשאבים, כלומר חלוקה של הרכוש המשותף באופן מדויק לשניים. למעשה, אם ישנם פערי השתכרות משמעותיים, הרי שחלוקה כזו תותיר את בן הזוג שמרוויח פחות עם חצי כוס יחסית ריקה. לכן, במידה ובאמת קיימים בין בני הזוג פערי שכר משמעותיים (לא פערים זניחים), ובמידה ובן הזוג אכן תרם והשקיע בפיתוח הקריירה של השני (מה שבא לא פעם על חשבונו), אפשר לקבוע פיצוי כלשהו במסגרת הסכם הגירושין או שייפסק פיצוי על ידי בית המשפט.
גובה הפיצוי יהיה תלוי בתחשיב שנעשה על פי הפרמטרים שתוארו לעיל. ואולם, יש לזכור כי התחשיב אינו מדויק שכן קיימים נכסים בלתי מוחשיים (מוניטין, כישרון), והערכות לעתיד (קידום, הגדלת השתכרות) שאין וודאות שיתממשו. על כל פנים, הפיצוי עשוי להתבטא בתשלום חודשי כלשהו שיעביר בן הזוג עם השכר הגבוה יותר לבן הזוג השני, או שניתן לקבוע כי רכוש משותף (דירה, חסכונות) יחולק בצורה שאינה שוויונית. כלומר, בן הזוג עם השכר הנמוך יותר יקבל חלק גדול יותר מתוך הרכוש המשותף.
ולבסוף, נציין כי פערי השתכרות בהחלט יכולים להשפיע גם על מזונות הילדים. מחד, בתחשיב של פערי השתכרות מתחשבים גם בסכום המזונות שעל צד להעביר למשנהו, מאידך, כאשר מחשבים את דמי המזונות מתייחסים לא רק לרמת החיים בה הורגלו הילדים עד כה, לזמני השהות ולצרכיהם הבסיסיים והנוספים, אלא גם לכושר ההשתכרות של שני ההורים, כיום ובעתיד. ככל שקיימים פערים משמעותיים יותר, וככל שההשתכרות יותר גבוהה, כך עשויים דמי המזונות להיות גבוהים ומוטים "לטובת" הצד עם השכר הנמוך יותר.
אין ולא קיימים כללים מדויקים לחלוקה של פערי ההשתכרות, ואלו נקבעים לגופו של מקרה, רק עורכת דין דיני משפחה העוסקת בתחום יום יום שעה שעה, תוכל לענות על כל שאלותייך בנושא ועל פי נסיבות ספציפיות של המקרה שלך.
אם נותרתם עם שאלות בנושא, בוודאי אם נותרת עם חששות בנושא,
תנו לנו להפיג כל חשש ולתת מענה לכל שאלה, מוזמנים לפרטים נוספים בנושא ולקבלת ייעוץ וליווי מעורכת דין דיני משפחה – 053-4310003 נשמח לרתום 20 שנות ניסיון בתחום גם עבורך!